UAB įkūrimas – ką būtina žinoti?

Įmonės juridinis vienetas gali būti bet koks: UAB, AB, MB, IĮ, VŠĮ ir kt. Tačiau pati populiariausia ir dažniausiai steigiama bendrovė Lietuvoje yra UAB (uždaroji akcinė bendrovė). Kas yra UAB? Remiantis Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatymu yra nustatyta, kad UAB tai ribotos civilinės atsakomybės privatusis juridinis asmuo, kurios kapitalas yra suskirstytas į dalis, tos dalys vadinamos akcijomis.

uab įkūrimas

UAB gali įsteigti vienas asmuo, taip pat ir daugiau, svarbu, kad bendrasavininkių skaičius neviršytų 100, ir kad kiekvienas turėtų įsigijęs bendrovės akcijų. Remiantis Lietuvos Respublikos akcinių bendrovių įstatymu yra nustatyta, kad uždarosios akcinės bendrovės įstatinis kapitalas negali būti mažesnis nei 10 000 lt. Šiame straipsnyje papasakosime kaip atliekamas UAB įkūrimas. Pirmiausia prieš įsteigiant UAB, būtina išsiaiškinti ar pavadinimas, apie kurį galvojate Jūs, dar nėra užimtas. Jei ne, Jums reikia kreiptis į juridinių asmenų registrą. Jei norite, galite rašyti prašymą dėl pavadinimo rezervacijos. Taip pat reikia paruošti tam tikrus įmonės steigimo dokumentus. Jei patys nenorite gaišti laiko, visuomet galite kreiptis į buhalterines paslaugas teikiančias įmones, tačiau, jei visą darbą norite atlikti pats turėtumėte parengti steigimo sutartį, įstatus, steigiamojo akcininkų susirinkimo protokolą.Taip pat būtina suformuoti įstatinį kapitalą.

uab ikurimas

Kaip minėjome pradžioje, UAB įstatinis kapitalas negali būti mažesnis nei 10 000 Lt. Kad suformuotumėt šį kapitalą banke gausite pažymą, kurią vėliau reikės įteikti notarui. Susitvarkius visus reikiamus dokumentus, reikia kreiptis į notarą (beje, įmonę užregistruoti galima ir internetu, tad jei norite sutaupyti laiko ir pinigų, galite nesikreipti į notarą, nes notarui mokamas notaro mokestis – apie 350 Lt.). Ir vis tik, jei kreipiatės į notarą, jam turite pateikti banko pažymą apie UAB kapitalą, buveinės, kuriame registruojama bendrovė dokumentus. Notarui patvirtinus dokumentus, reikia juos pateikti jau anksčiau minėtam Juridinių asmenų registrui. Taigi UAB įkūrimas, jei žinote, ką darote, nėra labai sudėtingas.