kompiuteriniai virusai

Virusai įėję į istoriją: Nimda, SQL Slammer/Sapphire ir MyDoom (1 dalis)

Nimda

Ši programa pasirodė 2001 metais. Guvesni skaitytojai ko gero supras ką reiškia šis retą žuvį primenantis pavadinimas – tai žodis „admin“, parašytas nuo galo. Kuo Nimda buvo kitoks, nei kiti to meto kompiuterio virusai? Jis įėjo į istoriją kaip greičiausiai plitęs visų laikų virusas. Paradoksalu – Nimda išsiplėtė per 22 minutes, o pasiekęs ir įsitvirtinęs kompiuteryje, jis sulėtindavo jo dąrbą. Maža to, Nimda įgalindavo jo kūrėją tapti užkrėstojo kompiuterio administratoriumi ir tik iš anksto įdiegta kompiuterio apsauga nuo virusų galėjo apsaugoti nuo šios grėsmės.

SQL Slammer/Sapphire

Ši bomba krito ant keleto labai svarbių JAV sistemų. SQL Slammer/Sapphire užlaužė Amerikos banko grynųjų pinigų išėmimo aparatų sistemą, kuri visame Sietle tiesiog sustojo. Pareigūnai išsigando grėsmės, kurią gali sukelti kompiuterio virusai įr to pasekoje kaikurie oro uostai sustabdė didelę dalį savo skrydžių. Šio viruso padaryta žala buvo vienas milijaradas JAV dolerių. Tokie kompiuterio virusai kaip SQL Slammer/Sapphire parodė žmonijai, kad ne kiekviena kompiuterio apsauga nuo virusų yra pajėgi sustabdyti kenkėjus.

MyDoom

Šis blogiukas nusitaikė į operacines sistemas, esančias kompiuteryje. Savo kelią MyDoom pradėjo 2004 metais ir plito elektroniniu paštu. Kuo šis virusas buvo kitoks, nei kiti to meto kompiuterio virusai? MyDoom pasinaudojo „Google“ paieškos programa, kuri sulaukė milijonų paieškų iš infekuotų kompiuterių. Pasak ekspertų, vienas iš dvylikos tuomet siųstų elektroninių laiškų buvo užsikrėtęs šiuo virusu.

Jei nerimaujate, kad kompiuterio virusai įsibraus ir į jūsų gyvenimą, pasidomėkite kompiuterio apsauga nuo virusų. Visuomet gali apsisaugoti žengęs pirmą žingsnį.