personalo atrankos specialistas

Kur ruošiami personalo atrankos specialistai?

Mokslo metams artėjant į pabaigą, daugelis abiturientų sunerimsta: kur stoti ir kokią specialybę pasirinkti? Tiesa, aukštosios mokyklos jiems gali pasiūlyti šimtus įvairiausių variantų, pradedant nuo socialinių mokslų šalies kolegijose bei baigiant tokiais tiksliaisiais mokslais, kaip matematika ar fizika geriausiuose Lietuvos ar užsienio valstybių universitetuose. Visgi, daugelis dvyliktokų, išlaikiusių baigiamuosius abitūros egzaminus bent jau maždaug žino į kurią sritį norėtų stoti, o ateityje galbūt ir dirbti. Vienas iš socialinių mokslų atstovų, kurio darbas glaudžiai siejasi su rinkodara, verslo administravimu, vadyba, yra personalo atrankos specialistas. Perspektyvi ir įdomi specialybė dabar yra išties paklausi ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Taigi, kokios aukštosios mokyklos ruošia tokius specialistus ir į kur reikėtų jaunuoliams teikti paraiškas norint įgyti tokią kvalifikaciją?
Specialybė, apimanti labai daug
Visų pirma, prieš pradedant kalbėti apie aukštųjų mokyklų siūlomas programas personalo atrankos specialistams, vertėtų suprasti, kokias kompetencijas turi turėti jie žmonės. Neabejotinai, vienas reikalingiausių aspektų yra tas, jog šie specialistai turi puikiai išmanyti darbo rinkos tendencijas ir principus. Tam praverčia rinkodaros, verslo administravimo ar vadybos žinios. Kaip organizuojami darbai, kuriamos, koordinuojamos įmonės, projektai, kokia turėtų būti organizacijos mikro bei makro aplinka ir daugybė kitų dalykų, – tai ir dar daugiau turi žinoti kiekvienas save gerbiantis personalo atrankos specialistas.
Negana to, šie specialistai turėtų būti ir geri psichologai. Suprasti verbalinę kalbą bei neverbalinės kalbos ypatumus privaloma, antraip darbo pokalbio metu netinkamas kandidatų elgesys ar kalbos prasprūs pro personalo atrankos specialistų akis ir iškils grėsmė, kad bus pasamdytas visai netinkamas darbuotojas. Be to, ypač jautrūs ar emocingi asmenys irgi negalėtų dirbti tokio darbo. Atrankos personalo specialistas turėtų likti nešališkas, stabilios emocinės būklės, o jo kalba turi būti sklandi, balso tembras – malonus.
Universiteto, kur ruošiami personalo atrankos specialistai, nėra
Kad ir kokia įdomi gali pasirodyti ši specialybė, deja, greitai tenka nusivilti, kadangi aukštosios mokymo įstaigos, kur būtų rengiami šios srities specialistai, kol kas dar nėra. Kaip jau minėta, daugybę kompetencijų turintys asmenys, gali būti tiek rinkodaristai, tiek vadybininkai, tiek psichologai. Tai labiau yra tolimesnio kvalifikacijos kėlimo klausimas, ir kaip labai žmogus pasiryžęs tobulėti ar siekti sėkmingos karjeros. Galima tik tikėtis, kad personalo atrankos specialistus ruošiančių programų greitai atsiras ir universitetų ar kolegijų netolimos ateities planuose.

Kiti naudingi šaltiniai: