infraraudonųjų spindulių šildytuvas

Infraraudonųjų spindulių šildytuvai – už ar prieš?

Vėsų vasaros vakarą nuėję į kavinę ir atsisėdę prie staliuko lauke nesušalsite, nes padavėjai ne tik parūpins Jums užklotą apsigauti pečiams, bet Jus šildys ir infraraudonųjų spindulių šildytuvai. Ne vienam iš mūsų yra tekę su juo susidurti. Visgi kyla klausimas, kodėl šios šildymo sistemos neprigijo nuosavų namų teritorijose? Kokie gi infraraudonųjų spindulių šildytuvų privalumai ir trūkumai?
Privalumų infraraudonųjų spindulių šildytuvai turi ne vieną, nors, vis dėlto, jie yra vertinami kontraversiškai. Pateiksime svarbiausius šios priemonės privalumus ir trūkumus, kuriuos turi žinoti kiekvienas. Tai padės susidaryti individualią nuomonę apie infraraudonųjų spindulių šildytuvus ir nuspręsti, ar Jūs už juos, ar visgi prieš.

PRIVALUMAI:
1. EKONOMIŠKUMAS. Kalbant ne tik apie infraraudonųjų spindulių šildytuvus, bet ir apie plokštes, diskutuojama, kad įsirengti tokio tipo šildymo sistemą nuosavuose namuose nėra brangu. Lyginant ją su geoterminio šildymo (įrengimas vidutinio dydžio name kainuoja apie 9 000 eur.) ar granulinio šildymo (vidutiniškai kaina svyruoja apie 6 000 eur.) sistemomis, infraraudonųjų plokščių šildymo sistema kainuoja mažiau – apie 3 000 eur.
2. PIGUS ŠILDYMO BŪDAS. Įsirengus infraraudonųjų plokščių šildymo sistemą A klasės energetinio naudingumo šildymas, kuomet yra palaikoma 21 ºC temperatūra patalpoje, kainuoja ~ 0,58 eur/kv.m., B klasės – 0,89 eur/kv.m., o C klasės – 1,45 – 1,74 eur/kv.m. Teigiama, kad infraraudonųjų plokščių šildymo sistema padeda sutaupyti iki 50 proc. energijos.
3. VEIKIMO PRINCIPAS. Infraraudonųjų spindulių šildytuvai iš kitų šildymo sistemų išsiskiria tuo, kad jie šildo ne patalpos orą, o paviršius, esančius patalpoje. Pvz.: jei kambaryje yra stalai, kėdės ar kiti baldai, tai jų paviršiai sušyla nuo infraraudonųjų spindulių, sukaupia šilumą ir patys tampa „radiatoriais“.
4. NEFORMUOJA PELĖSIO. Dėl trečio privalumo, kuriame teigiama, kad infraraudonųjų spindulių šildytuvas šildo ne patalpų orą, o daiktų paviršius, esančius jame, patalpos sienos išlieka sausos. Tokiu būdu yra užkertamas kelias pelėsio formavimuisi.
5. TRANSPORTUOJAMA. Ruošiantis išsikraustyti, šią šildymo sistemą galima pasiimti su savimi.

TRŪKUMAI:
1. NEIGIAMAS POVEIKIS SVEIKATAI. Skeptikai teigia, kad praleidus ilgesnį laiką prie infraraudonųjų spindulių šildytuvo gali apimti nuovargis, išsausėti oda bei kilti kitų panašių su sveikata susijusių problemų.
2. VEIKIMAS PALAIKOMAS ELEKTROS. Infraraudonųjų spindulių šildytuvai ir jų sistemos viekia elektros pagalbą. Būtent dėl šios priežasties kyla rizika prarasti šildymo šaltinį dingus elektrai.
Skeptikai teigia, kad ši šildymo sistema neturėtų būti Jūsų pagrindiniu ir vieninteliu šildymo šaltiniu, nes šaltuoju metu laiku dingus elektrai, gali susidaryti nepavydėtina situacija.
Mes Jums patiekėme visus privalumus ir trūkumus, o nuspręsti, ar verta įsigyti infraraudonųjų spindulių šildytuvą, paliekame Jums.