Sidabras – naudingas ir medicinoje, ir elektronikoje

Sidabrinė grandinėlė ant kaklo – nieko nestebinantis reiškinys. Juk mums ir įprasta ši sidabro funkcija – puošti žmogų. Tačiau ne visiems žinoma, jog sidabrinės grandinėlės – ne vienintelė šio metalo paskirtis. Nuo senovės sidabras vertintas kaip taurusis metalas ir net kaip gydomųjų galiu turinti medžiaga.
Šiandien iš sidabro gaminamos sidabro grandinėlės, žiedai, auskarai; jis plačiai naudojamas elektronikoje, energetikoje, chemijoje, medicinoje ir daugelyje kitų ūkio bei mokslo sričių.

Elektronika. Tai pagrindinė šaka, kurioje nepakeičiamas sidabras. Maži jo kiekiai būtini kaip jungtis elektros jungikliuose. Paspaudus jungiklį susiliečia sidabro dalelės ir elektra sklandžiai prateka. Sidabras naudojamas ir išgaunant saulės energiją. Sidabro pasta saulės kolektoriuose atsakinga už energijos kaupimą.
Chemijoje sidabras naudojamas kaip katalizatorius išgauti kitoms medžiagoms, iš kurių gaminamas plastikas, poliesteris bei antifrizas. Sidabras pagreitina chemines reakcijas, išgaunant šiuos chemikalus.
Medicinoje šis metalas praverčia dėl antibakterinių savybių. Pasirodo, sidabro jonai sugeria deguonį iš bakterijų, todėl šios miršta. Prieš atsirandant antibiotikams, žaizdoms būdavo naudojama sidabro folija, kuri prisidėdavo prie greito išgijimo. Taip pat būdavo geriami vaistai su sidabru jų sudėtyje. Deja, išsiaiškinta, jog dėl to žmonėms kyla unikali būklė, kai viso kūno oda saulėje pradeda įgauti pilkšvai mėlyną atspalvį, todėl šie vaistai nustoti gaminti.

Taigi, nuo šiol sidabro grandinėlės neatrodys vien kaip daili puošmena – net ir į sidabrinius stalo įrankius pradėsite žiūrėti kitaip. Jų dėka valgysite dar sveikesnį maistą. Ne veltui viena populiariausių krikštynų dovanų vaikui – sidabrinis šaukštelis, kuriuo vaikas mokosi valgyti. Sidabras neutralizuoja bet kokias su maistu atkeliaujančias bakterijas, todėl tai puiki dovana krikštynoms.
Sidabras – tai ypatingas metalas, kuris stebina didžiule nauda medicinos ir mokslo pasaulyje bei kitose srityse. Sidabro papuošalai ir kitos sidabrinės dovanos patrauklia kaina parduodamos visoje Lietuvoje esančiuose juvelyrikos salonuose (Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje) bei internetu, tad nedvejokite brangiems žmonėms dovanodami sidabrines dovanas – juk jos skirtos ne tik grožiui, bet ir sveikatai.