Elgesys bibliotekoje

Kaip elgtis bibliotekoje?

Norite vakarus leisti su knyga rankoje, tačiau nežinote, nuo ko pradėti? Tokiu atveju geriausia keliauti į biblioteką – čia rasite gausybę įvairių skirtingų žanrų knygų, tad tikėtina, jog iš jos išeisite nešinas ne vienu literatūriniu kūriniu. Vis dėl to, reikėtų nepamiršti, kad čia galioja ir tam tikros taisyklės – kaip reikėtų elgtis bibliotekoje?

Pirmiausia pravartu žinoti, jog dažniausiai bibliotekose yra reikalingas skaitytojo pažymėjimas – jo įsigijimo sąlygos priklauso nuo vidinių taisyklių, kurias galite rasti internete arba paklausti pačios bibliotekininkės. Įsigiję šį pažymėjimą, tapsite oficialiu nariu ir turėsite galimybę naudotis visomis bibliotekoje teikiamomis paslaugomis.

Priklausomai nuo poreikių ir teikiamų galimybių, čia dažniausiai galima ne tik išsirinkti knygas – bibliotekos siūlo kai kuriuos leidinius skaityti esant vietoje ar pasinaudoti interneto paslaugomis. Nusprendus taip padaryti, reikėtų nepamiršti, jog šioje patalpoje reikia elgtis ganėtinai tyliai ir gerbti kitų ramybę. Net ir tuomet, kai gaunate juokingą draugo žinutę ar pamatote ką nors šmaikštaus internete, vertėtų susitramdyti arba palikti patalpas tol, kol visiškai nusiraminsite.

Į biblioteką nederėtų eiti ir su gausia kompanija – nebent Jūs ir Jūsų draugai esate pakankamai ramūs žmonės ir atėję elgsitės taip, kaip nurodo bibliotekos taisyklės. Nėra būtina sėdėti mirtinoje tyloje – negarsūs pokalbiai dažniausiai yra leidžiami, jeigu jie neperauga į juoko protrūkius ir tuo pačiu netrukdo kitiems skaitytojams.

Kai pagrindinės elgesio taisyklės jau pasikartotos, beliks tik išsirinkti įdomiausią knygą. Bibliotekose jos būna suskirstytos pagal žanrus ar autorius, tad perskaičius keletą aprašymą bus nesunku išsirinkti, ką skaityti. Kitu atveju visuomet galite prašyti pagalbos ir bibliotekininkės – ji tikrai žinos, ką Jums rekomenduoti, tad beliks apsispręsti, ar skaitysite vietoje, ar nešitės knygą į namus.