Artėjant mokslo atsiskaitymams – stresas ir sveikatos sutrikimai

Pasibaigus vasaros atostogoms visi į mokyklas ir universitetus sugrįžta pailsėję ir atsipūtę, tačiau netrukus pasilinksminimus su mokslo draugais ir ramybę sudrumsčia nauji atsiskaitymai, užpuolantys jau prieš didžiąsias žiemos šventes.

O kiekvieną atsiskaitymą lydi ir begalinis stresas. Net ir stropiausi studentai ir mokiniai jaučia spaudimą parodyti puikius rezultatus ir baigti trimestrą ar semestrą idealiais pažymiais. Stresas pamažu pradeda varginti ne tik emociškai, psichologiškai, bet net ir fiziškai. Kai kuriuos nuo itin didelės įtampos vargina skrandžio skausmai, susilpnėjęs imunitetes, slenkantys plaukai, o kitus apima odos bėrimas nuo streso.

 Odos bėrimas nuo streso – ne vieninteliai pokyčiai odoje, atsirandantys žmogui, patiriančiam didelį spaudimą ar patyrusį sunkių išgyvenimų. Kai kuriems nuo to išryškėja baltmės simptomai, atsiranda atopinis dermatitas, psoriazė, tam tikras odos vietas išpila bėrimai ir vargina niežulys.

Jeigu žmogus jau yra paveldėjęs šias ligas arba turi vyresnių šeimos narių, sergančių dermatitu, baltme ir kitomis odos ligomis, gali būti, kad didelis stresas išprovokuos panašias odos reakcijas ir pačiam žmogui. Tokiu atveju padėti gali tik sąmoningas darbo krūvio sumažinimas, poilsis, ir tinkamos priemonės odai. Atoponis dermatitas išsiskiria sausa, skilinėjančia oda, kurioje taip pat gali atsiverti žaizdelės ir įsimesti infekcija. Todėl būtina vengti įvairių alergenų, nuolatos drėkinti odą natūraliais kremais, maudytis tik šiltame vandenyje, nes karštas dar labiau sausina ir dirgina odą bei bėrimus.

 Mokinių ir studentų pažangumas yra pagirtinas, tačiau sveikata kiekvienam turi būti pirmoje vietoje. Rūpinkitės savo atžalomis, kurie visados linkę pernelyg įnikti į mokslus, paaiškinkite, kad pirmiausiai svarbu išlaikyti balansą tarp geros savijautos ir rezultatų moksluose. Juk galų gale tik gerai jausdamiesi galime atlikti savo užduotis ir darbus efektyviausiai ir pasiekti geriausių rezultatų.