kaip sukurti puslapi

Pirmieji žingsniai internete

Šiemet visi IT specialistai ir interneto mylėtojai galėjo švęsti jubiliejų – šių metų rugpjūtį buvo minimas 25 metų jubiliejus nuo pirmojo internetinio puslapio sukūrimo. Atrodytų, kas čia per šventė, bet tuo metu tai buvo vertinama kaip vienas svarbiausių įvykių, netolimoje ateityje žadėjusių milžinišką progresą. Dabar žvelgiant keletą dešimtmečių atgal, iš tiesų galima matyti, koks milžiniškas šuolis internete ir internetinių puslapių kūrime buvo atliktas. Ir visa tai – tik britų mokslininko Timo Berneso Lee dėka.

Kaip sukurti puslapį dabar aišku visiems programuotojams ir daugeliui su tuo minimaliai susidūrusių žmonių. Tačiau 1990 metais interneto tinklui dar tik susikūrus, tai atrodė, kaip dabar sakoma, tikras kosmosas. Visgi, paskutinio XX amžiaus dešimtmečio pradžioje atsiradus pasauliniam interneto tinklui ir naršyklei „WorldWideWeb“, atsirado realus internetinių puslapių poreikis. Juk logiška, sukurta naršyklė leido tiek redaguoti tinklalapius, tiek patį interneto serverį, kuriame yra patalpinta, tiek sukurti tarpusavio ryšius tarp tų internetinių šaltinių. Tačiau visa tai buvo niekai, kadangi nebuvo pagrindinio šio proceso objekto – internetinio puslapio. Idėja, kaip sukurti puslapį, pirmiausiai gimė britų informacinių technologijų mokslininkui Timui Bernesui Lee. Jis tapo tinklalapių kūrimo pradininku ir visai netrukus parašė pirmąjį tinklalapį, pavadinimu „The project“ (lietuviškai tai skamba tiesiog „projektas“. Ne itin originalu, tiesa? Tačiau toks projektas neabejotinai sukėlė perversmą).

Pirmasis internetinis puslapis tuomet sujungė tris svarbiausias Anglijos ir Amerikos mokslo institucijas. Apie jį, oficialiai buvo pranešta 1991 metų rugpjūčio 6 dieną. Visai nenuostabu, kad nuo to laiko, kasmet šią dieną yra minima pasaulinė World Wide Wed (WWW) diena. Arba kitaip tariant, tai Projekto gimtadienis.

Kadangi projektas buvo pirmasis puslapis internete, būtų naivu tikėtis įspūdingo jo dizaino. Iš tiesų, jame tada buvo vien tik tekstinė informacija su tam tikromis nuorodomis į kitus aprašymus kažkur internete, kolegų pavardės ir pan.

Kaip sukurti puslapį, kuris internete būtų matomas ir pasiekiamas daugeliui žmonių įvairiuose pasaulio kampeliuose, T. B. Lee pavyko. Deja, originalas neišliko iki dabar, tačiau šiek tiek paguodos tame vis tiek yra – Europos branduolinių tyrimų centro (CERN) svetainėje saugomas kiek papildytas pirmojo internetinio puslapio „Projekto“ variantas.