Studijos Olandijoje

Dar likus keliems metams iki mokyklos pabaigos, kiekvienas mokinys pradeda galvoti, ką daryti su savo ateitimi. Vieni jau žino, kad niekur po mokyklos nestos, kiti svarsto kurią studijų kryptį jiems pasirinkti. Pastarieji renkasi arba Lietuvą, arba užsienio šalis. Daugelis bijo keliauti į užsienį, nes nežino savo galimybių ribos, tačiau tie, kurie nebijo ir yra užtikrinti savo pasirinkimu eina link to tikslo, kad studijuotu kitoje šalyje. Olandija yra ta šalis, kuri pritraukia nemažai mūsų šalies studentų. Kodėl? Tikriausiai dėl to, kad studijos šioje šalyje yra pakankamai pigios. Dažniausiai Europos Sąjungos piliečiams už metus šioje šalyje reikia mokėti 2000 eurų, o kitą dalį sumos padengia valstybė. Tačiau yra ir daugiau priežasčių, kodėl verta pasirinkti studijas Nyderlanduose.

Kodėl verta studijuoti Olandijoje?
Nyderlandai yra labai išsivysčiusi šalis, o ypač kalbant apie švietimo sistemą. Čia yra net 18 aukštųjų mokyklų, kurios siūlo plačias studijų programas. Taip pat stojant į bakalauro studijas, nereikia prieš tai išlaikyti specialaus anglų kalbos testo, užtenka savo mokyklos baigimo atestate turėti anglų kalbos pažymį bei išlaikyti anglų kalbos egzaminą. O dirbant Olandijoje ir mokantis galima gauti nemažai lengvatų (viešajam transportui), finansinės paramos imant paskolą.

Kas svarbu stojant į Olandijos aukštąsias mokyklas?
Pirmiausia, kas yra labai svarbu – motyvacija. Čia niekam nėra įdomu, kaip studentas mokėsi mokykloje, nes kartais pažymiai neparodo, koks išties yra ambicingas žmogus. Jie labai kreipia dėmesį į tai, kad studentas būtų atkaklus ir norėtų mokytis.
Antra, geros anglų kalbos žinios. Jeigu gerai nemokate anglų kalbos, tikriausiai jums bus sunku gerai mokytis. Svarbu ne tik gerai suprasti šią kalbą, bet ir kalbėti. Todėl prieš stojant į Olandijos universitetus ir kolegas pravartu išlaikyti anglų kalbos testą.
Trečia, stojant reikalingas motyvacinis laiškas. Tad reiktų skirti laiko jo rašymui, pasistengti gauti rekomendacijas.

Kiti privalumai
Nors tai maža šalis, Olandijoje yra gerai išvystyta infrastruktūrą ir technologijos;
Studijų programos taiko problem-based-learning metodą, kurio metu studentus paruošia spręsti realias praktines problemas įmonėje;
Universitetai leidžia atlikti praktiką, jeigu praktikuojamasi pačioje šalyje, galima netgi gauti šiokį tokį užmokesti. Jeigu įmonėje studentas gerai pasirodo yra tikimybė, kad studentui bus pasiūlytas darbas;
Dėstytojai Olandijoje yra itin draugiški ir paslaugūs. Taip pat linkę dalintis savo patirtimi bei mokyti ne tik sauso teorijas, bet ir praktinių patarimų.
Taip pat gyvenant Olandijoje studentams taikomos įvairios lengvatos, ypač siuntinių siuntimui. Tad namiškių siuntų pristatymas į Olandiją – patogus, greitais ir kokybiškas.

Jeigu norite studijuoti užsienio šalyje – Olandija, kaip tik ta vieta, kur galite įleisti savo mokslo šaknis ir tobulėti, kaip specialistai.