Apsižvalgykite aplinkui-ventiliatoriai naudojami visur

Ventiliatorius, lengviausia ir universaliausia priemone orą priversti judėti. Ventiliacinės sistemos įrengtos visur, automobiliuose, lėktuvuose, namuose. Ventiliatoriai padeda varikliui aušintis, katilui oro srovę paskirtyti, orkaitei orui perduoti. Ši lengvą ir plačiai naudojama sistema yra būtina kiekvieno žmogaus buičiai. Oras judėdamas atsinaujina, atsivėsina.

Šiais laikais egzistuoja ne viena rūšis ventiliatorių, lengviausias jų skirstymas pagal dydį ir  sukuriamo slėgio. Maži ventiliatoriai gamina iki 1 kPa slėgio, vidutiniai nuo 1 iki 3 kPa, dideli iki 12 kPa, na o didesnio slėgio ventiliatoriai vadinami orpūtėmis.

Ventiliatoriai taip pat yra skirstomi į ašinius arba išcentrinius. Taip pat būna ir ištraukimo ventiliatoriai.

Ašiniai ventiliatoriai yra naudojami  sistemose su nedideliu oro pasipriešinimu.

Išcentrinio ventiliatoriaus, dar vadinami radialiniais,  veikia kurdami lėtą, bet didelio ir pastovaus oro srautą, kas suteikia daug galios. Tai padeda oro srautui tekėti net ir ilgiausiais vamzdžiais, nemažinant greičio.Išcentrinis ventiliatorius yra sudarytas iš mentelės, oro tekėjimo kryptimi platėjančio spyruoklės formos korpuso. Spyruoklės sukimosi metu oro slėgis ventiliatoriuje sukeliamas ir išstumiamas pro šoninėje dalyje esančią angą. Išcentriniai ventiliatoriai leidžia palaikyti pastovų oro srautą nepriklausomai nuo aplinkos parametrų. Šie įrenginiai yra palankūs naudojimui buityje, kadangi elektrinių variklių dėka, oro suspaudimui reikalingos minimalios elektros sanaudos.

Išcentriniai ventiliatoriai gali būti naudojami kondicionavimo, džiovinimo, vėdinimo įrangose, orkaitėse, filtruose ir kitose sistemose, kurios reikalauja aukšto oro slėgio.

Kita ventiliatoriu rūšis- ištraukiamieji. Šie ventiliatoriai ne perduoda oro srovę, o ją sugeria ir išmeta. Ištraukimo ventiliatoriai dažniausiai yra montuojami vonios kambariuose. Jie yra puiki alternatyva kasdieniai bučiai kadangi nereikalauja daug energijos ir tyliai veikia.

Vonios kambario vėdinimas yra pirmoji pagalba nuo grybukų, pelėsio, kirminukų augimo ir dauginimosi. Ištraukimo ventiliatorius ištraukia visą drėgmę ir apsaugo vonią nuo kenksmingų “gyventojėlių”. Tačiau reikia turėti omeny tai, jog ventiliatoriai orą tik ištraukia, tačiau jo nevalo, tad tolimesniam patalpų vėdinimui ir švaraus oro grąžinimui gali prireikti ir kitų įrenginių.