Kaip teisingai prižiūrėti

Specialistai pataria, kaip prižiūrėti papuošalus iš aukso

Papuošalų priežiūra labai priklauso nuo metalo ar jo lydinių, iš kurio pagamintas juvelyrinis dirbinys. Kadangi visi metalai, net ir taurieji, skiriasi savo charakteristikomis, jų priežiūra turi būti atitinkama. Daugelis žmonių neskiria daug dėmesio papuošalų priežiūrai, o kartais nelabai ir turi žinių, kaip teisingai prižiūrėti.

Nors ir rekomenduojama nusiimti papuošalus prieš maudantis vonioje, naudojant chemines medžiagas, retas kuris tai padaro. Kai kuriems atrodo, kad auksiniai papuošalai yra atsparūs ir tvirti. Tačiau tikrai taip nėra. Jie, kaip ir mūsų rūbai, dėvisi ir jiems reikalinga priežiūra.

Auksas iš tiesų yra pakankamai minkštas metalas. Kaip žinia, ne visuomet juvelyriniai dirbiniai yra gaminami iš gryno aukso. Ir tai parodo papuošalo spalva, nes būtent iš spalvos galima spręsti, kokių metalų lydinys buvo naudojamas papuošalams gaminti.

Populiariausias yra geltonas auksas, kuriam reikalinga bene mažiausiai priežiūros. Tačiau jis yra pakankamai minkštas lydinys. Už jį atsparesnis dėvėjimuisi yra baltas ir rožinis auksas. Rožinis auksas laikomas pačiu patvariausiu iš visų aukso lydinių.

Rekomenduojama papuošalus nusiimti kasdien ir nuvalyti juos švelniu audiniu. Taip pat nedėvėti papuošalų baseine, pirtyje ar sportuojant. Nuo naudojamų kosmetinių priemonių, plaukų lako auksiniai papuošalai apsitraukia plėvele.

Papuošalus, kurie yra praradę spindesį, galite pamirkyti šiltame muiluotame vandenyje ir švelniai nuvalyti minkštu dantų šepetėliu. Dar vienas iš būdų aukso papuošalams suteikti blizgesį namų sąlygomis – saldinto vandens tirpalas. Kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite, nepalikite papuošalų šlapių. Stenkitės nelaikyti jų su kitais papuošalais, ypatingai su sidabriniais, vienoje dėžutėje.

Jeigu papuošalai yra su brangakmeniais ar kitais akmenimis, dirbiniai yra graviruoti, geriausia juos plauti šiltu amoniako tirpalu. Jis puikiai pašalins visus nešvarumus, esančius grioveliuose, o akmenukai vėl atgaus spindesį.