Regos korekcija

Naujausi regos korekcijos būdai

Akių sutrikimai tokie kaip refrakcijos ydos (trumparegystė ir toliaregystė) ilgainiui gali kelti nemalonų diskomfortą. Išblyškęs matymas, pastovus akinių ar kontaktinių lęšių nešiojimas pakeičia žmogaus gyvenimą bei įpročius. Vieni šiuos pasikeitimus priima lengviau, kitiems su tuo susitaikyti būna sunkiau. Todėl medicinos mokslininkai nusprendė pritaikyti lazerio savybes akių korekcijos metu.

Akių korekcija naudojant lazerį taikoma jau 30 metų ir nuolatos tobulinama. Ilgą laiką korekcija buvo atliekama įterpiant ir chirurgiją. Chirurgijos būdu įpjaunama akies rainelė, ji atlenkiama, o tada lazerio pagalba nusvilinamas nestoras vyzdžio sluoksnis atsakingas už vaizdo fokusavimą. Po šio nudeginimo, rainelė patalpinama atgal bei užpilamas specialus gydomasis skystis kuris paspartina gijimo procesą. Po tokios operacijos rainelė bent kelias valandas lieka nestabili ir pilnai neprikibus, todėl būtina atsakinga priežiūra. Iškart po operacijos privaloma apsauga nuo saulės spindulių (saulės akiniai) bei savikontrolė bandant nekrapštyti akių, nes menkiausias pakrapštymas gali sukelti rimtų komplikacijų ir pakenkti akiai.

Dėl kai kurių nestandartinių atvejų, kada pacientui dėl akies obuolio formos ar rainelės storio negali būti atliekamas chirurginis pjūvis, išrastas kitas korekcijos būdas, kada viskas daroma tik lazerio pagalba. Tokia regos korekcija įsiskverbia pro rainelę ir taip sunaikina nereikalingą sluoksnį po ja. Vienas tokios operacijos minusų – rainelės susiaurėjimas. Po operacijos rainelė per kurį laiką atsistato į pradinę padėtį, tačiau tam būtina taip pat atsakinga priežiūra. Gijimo procesas trunka panašiai kaip ir prieš tai minėtame metode. Po operacijos taip pat jaučiamas akių sudirgimas bei diskomfortas, kuris pradingsta po 24 valandų.

Taigi, jei nusprendėte, kad norite keisti savo gyvenimo įpročius ir atsisakyti akinių ar kontaktinių lęšių, būtinas išsamus pasiruošimas bei apgalvojimas. Visų pirma tokios korekcijos lazeriu nėra pigus malonumas ir gali kainuoti keletą šimtų eurų, tačiau mąstant ilguoju periodu, tokia operacija gali sutaupyti pinigų, kuriuos žmonės išleidžia naujiems akiniams ar kontaktiniams lęšiams, o patogumas nesulyginamas. Norintiems apie tai sužinoti daugiau patartina kreiptis į oftalmologą, kuris atliktų išsamiu tyrimus, nustatytų ir pritaikytų specialius gydymo metodus konkrečiais atvejais.