Miškininkystė

Miškininkystės profesija – seni papročiai ir šiuolaikiškumas viename

„Tai kuo gi būsi užaugęs?” – tai klausimas, kurį itin dažnai išgirsta mažamečiai. Iš tiesų, profesijos pasirinkimas neapsiriboja vien norais ir pamąstymais. Tai tikrai sudėtingas ir išbandymus keliantis uždavinys. Pakalbėkime apie miškininkystę. Ką veikia tokios profesijos atstovai? Ši profesija – darbas ar visgi labiau gyvenimo būdas? 

Miškininkystė – profesija, menanti senas tradicijas 

Tikriausiai daugelis žino, kad prieš daugelį metų labai didelė Lietuvos teritorijos dalis išsiskyrė žaliuojančiais miško plotais. Sudėtingu šaliai okupaciniu metu miškų valdymas išgyveno išties sunkų laikotarpį. Priežiūra suaktyvėjo ir daugiau dėmesio miškingoms vietovėms pradėta skirti jau sugrąžinus nepriklausomos šalies statusą. Nuo tada miškininkystės specialybė įgavo ypatingai svarbią reikšmę, o miškininkai padarė labai didelę įtaką miškų išteklių išsaugojimui ir priežiūrai. Nieko nuostabaus, kad miškininkų darbas reikalauja atsakomybės ir ištvermės, nes įvairias problemas reikia spręsti nuolat. Tai iš tiesų motyvacijos reikalaujančios pareigos. Juk ir šiuo metu miškingi plotai užima trečdalį Lietuvos teritorijos, tad jų puoselėjimui reikalingi atsakingi ir atsidavę gamtai darbuotojai. 

Vienu metu – darbas ir pomėgis 

Neretai tenka išgirsti, kad miškininkystės specialistai miškų priežiūros darbą vertina kaip pomėgį. Labai dažnais atvejais miško aplinkos vertinimas, puoselėjimas ir susidariusių sunkumų sprendimas neturi darbo valandų. Miškininkai turi pareigą prižiūrėti miškų kirtimus, o vėliau juos atsodinti. Trumpai tariant, mišką reikia atkurti. Ką jau kalbėti apie įvairias problemas: pasitaikančius gaisrus, audras, medžių kenkėjus bei įvairias ligas, neatsakingus miško lankytojus ar netgi vagis. Visa tai – miškininkų rankose. 

Tiesa, nereikėtų manyti, kad įgijus miškininko specialybę visiems tenka dirbti tiesiogiai su mišku. Šiandien senosios miškininkų darbo tradicijos glaudžiai persipina su šiuolaikinėmis technologijomis. Miškininkai dirba ne tik miškuose, bet ir  įmonėse, rengia įvairius projektus. Pavyzdžiui, miškotvarkos projektai (dokumentai, be kurių draudžiama kirsti mišką, jeigu jo plotas viršija daugiau kaip 3 hektarus) – taip pat miškininkystės specialybę turinčių specialistų užduotis. 

Žinoma, kaip ir visur, taip ir kalbant apie miškininkų profesiją, gali vyrauti pačios įvairiausios nuomonės. Tačiau iš tikrųjų miškininkų darbas vertas pagarbos ir dėkingumo už atsakomybę ir pavojus gelbstint tiek patį mišką, tiek jo gyventojus.