Viskas, ką turite žinoti apie stogdengio profesiją

Stogdengis yra profesionalas, kurio specializacija yra stogo konstrukcijos. Tokie specialistai stebi visą stogo dengimo procesą gyvenamosiose ir komercinėse statybose. Jie analizuoja statybos planus ir įsitikina, kad stogo dengimas atliekamas griežtai laikantis projekto. Stogdengiai taip pat parenka medžiagas (kokios jos būna sužinosite čia: https://www.borga.lt/statybiniai-komponentai/stogo-danga/), pagrindą ir sprendžia visus kitus niuansus, kurie bus naudojami stogo įrengimui. Šiame straipsnyje sužinosite kas yra stogdengis, ką jis veikia bei kaip atrodo jo darbo vieta.

Stogdengiai paprastai dirba prie naujų stogo dangos instaliacijų, taip pat renovacijos ir stogo remonto projektų. Kaip ir galima tikėtis iš profesijos pavadinimo, stogdengiai paprastai turi lipti ant stogų, kad galėtų profesionaliai dirbti, todėl jie neturėtų bijoti aukščio, privalėtų gebėti jausti pusiausvyrą bei turėti reikiamus dailidės įgūdžius.

Stogdengiai montuoja, remontuoja ir renovuoja naujus ir esamus stogus. Esant poreikiui jie senas medžiagas keičia naujomis konstrukcijomis. Pavyzdžiui, komerciniuose pastatuose dauguma statybininkų renkasi guminius stogus. Tokio stogo montavimas yra gana sudėtingas procesas, kurio neįmanoma atlikti be patyrusių stogdengių pagalbos. Atliekant kai kuriuos guminio stogo renovacijos darbus, stogdengiai turi tolygiai nušluostyti visą plokščią stogo plotą naudodami šiltos lydytos dervos sluoksnį. Įrengiant guminę dangą, reikia išmatuoti ir išpjauti kiekvieną kliūtį, pvz., ventiliacijos vamzdžius, dangų ir šildymo įrenginius.

Atliekant darbus, susijusius su skiedromis, čerpėmis ir metalinėmis stogo dangomis, stogdengiai paprastai turi pašalinti esamas medžiagas, prieš klojant šviežio deguto sluoksnį, ir montuodami naujas medžiagas naudoti kabes arba vinis. Dažnai stogdengiams tenka pakeisti medieną ant stogo, kuri yra pažeista dėl oro sąlygų ir puvimo procesų. Fanera ir žemesnės kokybės medienos stogai patiria panašių destrukcinių veiksmų, todėl kartkartėmis juos tenka keisti.

Kai kurie dažniausiai stogdengių atliekami darbai: plytelių nuėmimas, skiedrų montavimas, guminio stogo montavimas, dervos taikymas, darbo sąmata. Iš visų anksčiau išvardintų užduočių viena svarbiausių yra darbo įvertinimas. Stogo dengimo darbų sąmatininko pareiga yra susitikti su klientais ir pateikti sąmatą apie numatomas išlaidas, susijusias su naujo stogo įrengimu. Meistro gebėjimas suformuluoti tikslią ir tikrovišką sąmatą yra itin svarbus abiem pusėms, nes jei sąmata bus per didelė, stogdengių įmonė gali sudaryti jiems nepalankią sutartį su mažesnę kainą pasiūliusiu klientu. Kita vertus, jei kaina yra per maža, stogų dengimo įmonė gali netekti pelno. Todėl sąmatininko pareigybė yra itin svarbi įmonei.

Ar tinkate būti stogdengiu?

Stogdengiai pasižymi išskirtinėmis savybėmis. Jie linkę būti realistiški asmenys, o tai reiškia, kad jie yra nepriklausomi, stabilūs, atkaklūs, tikri, praktiški ir taupūs. Jiems patinka lytėjimo, fizinės, sportinės ar mechaninės užduotys. Kai kurie iš jų taip pat yra tiriamieji, tai reiškia, kad jie yra intelektualūs ir smalsūs.

Kaip atrodo stogdengio darbo vieta?

Be darbų įvertinimo, sąmatos skaičiavimo didžioji dalis meistrams tenkančių darbų yra atliekami lauko sąlygomis. Dauguma stogų dengimo darbų reikalauja daug fizinio darbo, be to, priklausomai nuo geografinės padėties, dažnai reikalingas gebėjimas dirbti ekstremaliomis sąlygomis. Stogdengiai gali dirbti privačiai kaip laisvai samdomi darbuotojai, pradėti savo stogų dangų verslą arba dirbti visą darbo dieną pagal darbo sutartį.