Kelionių nauda žmogaus psichologinei sveikatai

Kelionių nauda žmogaus psichologinei sveikatai

Ar kada jautėtės taip, lyg būtumėte užstrigę rutinoje? Dažnai šiuolaikinis greitas gyvenimo būdas taip priverčia jaustis ne vieną žmogų. Moksliškai įrodyta, kad kelionės duoda daug naudos žmogaus sveikatai, keičia požiūrį į gyvenimą, nuteikia pozityviai. Kasdienę rutiną gali padėti išsklaidyti, kad ir trumpa savaitgalio kelionė autobusu. Štai Jums kelios priežastys, kodėl verta susikrauti kuprinę ir nors trumpam ištrūkti iš gyvenimo rutinos.

            Poveikis asmenybei

Kelionės, ypač po užsienio šalis, kurios pasižymi skirtinga kultūra, dažnai išstumia iš „komforto zonos“, nes reikia prisitaikyti prie skirtumų. Mokslininkų J. Zimmerman ir F. J. Neyer atlikto tyrimo metu, buvo nustatyta, kad kelionės sustiprina Jūsų asmenybės atvirumą, o prisitaikymas prie pokyčių, pagerina asmenybės emocinį stabilumą, naujos pažintys su žmonėmis gali nuteikti maloniai, praplėsti akiratį.

            Kelionės lavina kūrybiškumą

Kūrybiškumas yra siejamas su smegenų neuroplastiškumu. Tai reiškia, kad smegenys yra jautrios pokyčiams, ypač, kai jos yra veikiamos naujos aplinkos ir patirties. Anot Kolumbijos verslo mokyklos profesoriaus ir daugelio studijų, tiriančių ryšį tarp kelionių ir kūrybiškumo, autoriaus Adam Galinsky, kelionių patirtis padidina žmogaus gebėjimą pažinti, minčių gilumą, skatina suprasti ryšius tarp skirtingų reiškinių, veiklos formų. Kelionės gali padėti suvokti įvairius gyvenimo būdus, įsitraukti į tos vietos kultūrą, o tai natūraliai paveikia kiekvieno keliaujančio požiūrį į gyvenimą ir priverčia mąstyti kūrybiškiau. O kad pažinti vietos kultūrą, reikia žinoti keletą dalykų apie šalį, apkeliauk.lt rašo apie šalių kultūrinį etiketą, lankytinas vietas ir daug kitų patarimų apie keliones.

            Kelionės mažina stresą

            Dažnai mes esame užimti, o susiklosčiusi rutina mus priverčia jausti tarsi būtume įstrigę užburtame rate. Trumpa kelionė autobusu gali būti puikus būdas pabėgti nuo kasdienio gyvenimo streso, o naujovės, pokyčiai, pažintys su įdomiais žmonėmis, padeda į gyvenimą pažvelgti nauju žvilgsniu. Kai kuriems žmonėms kelionės reiškia ne naujų vietų atradimą, o tiesiog pabėgimą iš senų, kurios daro neigiamą poveikį mūsų savijautai, nuotaikai. Taigi, kelionės ne tik padeda suvaldyti stresą, tačiau ir atitraukia mus nuo veiklų ir vietų, kurios prisideda prie mūsų streso lygio didinimo.

            Kelionės stiprina santykius

Keliaujant su savo antrąja puse, dažnai santykiai sutvirtėja, o tai be abejonės daro didelę įtaką žmogaus psichinei savijautai ir savigarbai. Kelionės ne tik stiprina poros artumo jausmą, bet tai yra puiki proga kartu mėgautis naujomis patirtimis, įveikti iškilusius sunkumus.

Keliaudami dažnai suprantame, kad pasaulis yra kur kas nuostabesnė vieta nei tai, ką matome per televizorių. Todėl teisingai yra sakoma, kad pinigai, kuriuos išleidžiate kelionėms yra investicija į save. Taigi, nelaukite ir planuoti kelionę jau dabar. O pradėti galite nuo puikios savaitgalio kelionės autobusu po Lietuvą.