sterkas

Viskas apie sterką: gyvenimo būdas, paplitimas, receptas

Sterkas yra žuvis iš gėlavandenių ir sūrių buveinių Vakarų Eurazijoje. Tai yra populiari medžiojamoji žuvis ir buvo sąmoningai įveista tūkstančiuose Europos ežerų, esančių už savo vietinio arealo ribų, siekiant užmegzti sportinę ir komercinę žvejybą.

Mėgstantys gyventi ežeruose, upėse ir upeliuose, Sterkai buvo randami sūriuose šiaurės rytų Atlanto pakrantės vandenyse. Šios žuvys sėkmingai klesti ramiuose vandenyse, kurių gylis svyruoja nuo 2 iki 30 m, tačiau dažniausiai jos aptinkamos 2–3 m gylyje. Sterkai toleruoja vandens temperatūrą nuo 4 iki 30 °C, tačiau netoleruoja vandenų, kuriuose yra labai mažai ištirpusio deguonies. Nors sterkai dažniausiai buvo veisiami ežeruose, ši rūšis išplito visoje Europoje migruodama upėmis ir upeliais ir šiuo metu skaičiuojama, kad jų populiacija jau randama daugiau nei 2500 Europos ežeruose.

Sterkai yra kilęs iš žemyninės Europos iki Vakarų Sibiro. Laikui bėgant, ši rūšis žuvų buvo sąmoningai įvežta į naujus sportinės žvejybos, akvakultūros ir nepageidaujamų mažesnių žuvų rūšių pašalinimą iš kai kurių Europos vietų. Sterkų rūšies žuvys buvo pristatytos daugelyje šalių, tokių kaip Kinija, Turkija, Alžyras, Marokas, Tunisas, JAV, Belgija, Bulgarija, Kroatija, Kipras, Danija, Prancūzija, Italija, Nyderlandai, Portugalija, Slovėnija, Ispanija ir Jungtinė Karalystė. 1989 m. ši rūšis taip pat buvo sąmoningai įvestas į Spiritwood ežerą Šiaurės Dakotoje, kur ji ilgainiui įsitvirtino. 

Sterko rūšies žuvys konkuruoja su vietinėmis žuvų rūšimis dėl maisto ir buveinių išteklių.

Sterkai taip pat gali tiesiogiai grobti vietines žuvų rūšis, mažindami biologinę įvairovę ir pakeisdami invazinių ekosistemų rūšių sudėtį.

Kaip atpažinti sterką?

Jį galima atpažinti pagal šias fizines savybes:

  • Gali užaugti iki 100 cm ilgio.
  • Žiaunų dangtelis neturi stuburo.
  • Du nugaros pelekai, pirmame yra spygliai, o antrame – minkštieji spinduliai.
  • Analinis pelekas turi 2–3 spygliukus ir kelis minkštus spindulius.
  • Dažniausiai būna nuo žalios iki melsvai pilkos spalvos šone su baltu pilvu ir geltonai pilkais pelekais.
  • Nugaros ir uodegos pelekų membranose yra juodų dėmių eilės; tai labiausiai matoma ant spygliuoto nugaros peleko.
  • Burna, kurioje yra daug mažų dantų ir 1–2 išsiplėtę iltiniai dantys viršutinio ir apatinio žandikaulių priekinėje dalyje.

Puikus receptas jūsų vakarienės stalui

Dvejoms sočioms porcijoms pagaminti jums reikės:

  • 2 vnt sterko filė (geriausia su oda)
  • 1 cukinija
  • 3 vnt morkų
  • 4 valg. š. alyvuogių aliejaus
  • 4 valg. š. kukurūzų krakmolo
  • 1 arb. š. žuvies prieskonių mišinio su citrina
  • 1 žiupsnelio smulkintų česnakų
  • 1 žiupsnelio rupios jūros druskos
  • 1 žiupsnelio juodųjų pipirų

Gaminimo eiga:

  1. Nuplaukite cukinijas ir morkas, tuomet naudodami spiralizatorių, pagaminkite smulkius daržovių makaronus arba tiesiog smulkiai supjaustykite šiaudeliais.
  2. Nuplaukite sterko filė ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Dabar kiekvieną pagardinkite 1 šaukšteliu mėgstamiausių prieskonių ir įmaišykite kukurūzų krakmolą.
  3. Filė apkepkite keptuvėje su 2 valg. š. pašildyto alyvuogių aliejaus. Kepkite žuvį oda žemyn maždaug 5 minutes ir iš kitos pusės dar maždaug 2 minutes.
  4. Daržovių makaronus apkepkite keptuvėje su 2 valg. š. alyvuogių aliejaus ir pagardinkite jūros druska, pipirais ir žiupsneliu itin stipraus česnako. Kepkite apie 3 minutes.
  5. Sudėkite daržovių makaronus, ant viršaus patiekite sterko filė ir mėgaukitės. Skanaus!