sodinimas

Kuo naudingi ridikėliai?

Žiemai perkopus savo pusiaują, sodininkai jau pradeda galvoti apie naują sezoną ir po truputį ruoštis jam. Parduotuvėse ir internete jau galima rasti siūlomas sėklas ir reikalingas jų daiginimui priemones. Neužilgo palangės ir balkonai bus pilni sodinukų ir daigų, o ir soduose atsiras darbų, be kurių naujas derlius bus neįmanomas.

Pirmas sodinimas dažniausiai vyksta šiltnamiuose, kur yra siejami pavasario simboliais tapusios salotos ir ridikėliai. Pastarieji yra kone mėgstamiausios ir populiariausios daržovės, puošiančios įvairias mišraines. Apie ridikėlius galimas pasakyti, kad nežiūrint į mažą dydį jie yra tikra vitaminų ir naudingų mikroelementų bomba. Ir iš tiesų tokioje nedidėlėje daržovėje yra daugiau nei pakankamai įvairiausių vitaminų. Tarp jų galima išskirti pagrindinius: C, E, B1, B6, B2. Taip pat čia galima rasti tokius mikroelementus kaip kalis, magnis, kalcis, fluoras, varis, geležis ir cinkas, o taip pat garstyčių aliejaus.

Ridikėlių vartojimas skatina apetitą, yra naudingas virškinimo sistemai nes skatina skrandžio sulčių gamybą. Šios daržovės taip pat pasižymi tulžį varančiu ir tinimą mažinančiu poveikiu. Dėka išskiriamų aktyvių medžiagų – fitoncidų, jas vartoja sergant peršalimo ir uždegiminiais susirgimais. Ridikėlius rekomenduojama vartoti ir turintiems viršsvorio.

Ridikėliai tai ir gydanti daržovė, suteikianti didžiulę naudą organizmui, ypač kovojant su pavasarine avitaminoze. Šių šakniavaisių ryšulėlis gali papildyti organizmą 50 % vitamino C dienos normos. Naudingos medžiagos yra ir ridikėlių lapuose, o kai kurių net ir daugiau nei šaknyse. Daržovės sultys skatina medžiagų apykaitą, o tam kad jos nebūtų per karčios, jas galima sumaišyti su morkų sultimis santykiu 1 dalis prie 2 ir gerti prieš maistą. Taip pat ridikėliai plačiai naudojami kosmetikoje ir liaudies medicinoje.