Įdomūs faktai apie genetiką

Genetika visados žavėjo tuo, kad tiria žmonių paveldimas savybes, tėvystės nustatymas šiai medicinos ir mokslo krypčiai yra vienas juokas, o ką dar kalbėti apie dvynių fenomenus ir kitus spalvingus niuansus, susijusius su genetika. Čia galite susipažinti su įdomiais faktais apie genetikos mokslą .

  1. Kai identiški dvyniai laukiasi vaikų nuo kitų identiškų dvynių, tai jų vaikai yra vienu metu genetiniai broliai ar seserys ir socialiniu požiūriu pusbroliai ar pusseserės.
  2. Gepardai buvo ta gyvūnų rūšis, kuri per paskutinį ledynmetį buvo praktiškai išnykusi. Visi šiandien gyvenantys gepardai dar gyvuoja todėl, kad tuomet likusi maža krūvelė šių gyvūnų dauginosi tarpusavyje norėdami išlaikyti savo rūšį. Dėl to praktiškai visi gepardai yra genetiniai vienas kito klonai.
  3. Nors vėžio atvejais pabrėžiama genetika, iš tiesų 90-95 proc. vėžio atvejų kyla dėl aplinkos veiksnių.
  4. Apie 40-50 proc. mūsų virškinamajame trakte randamos genetinės informacijos neturi absoliučiai jokių anksčiau nustatytų atitikmenų, nei augalų, nei gyvūnų, grybų, virusų ar bakterijų karalystėje.
  5. Elizabeth Taylor turi tokias  ryškias akis todėl, kad dėl genetinės mutacijos gimė su dvigubomis blakstienomis.
  6.  Kai kurios moterys gimsta su genetine mutacija, kuri paverčia jas tetrachromatinėmis – tai reiškia, jog jų akys turi 4 skirtingus tipus kūginių ląstelių, todėl vietoj milijono spalvų, kurias atpažįstame, jos gali matyti 100 milijonų spalvų.
  7. Visi mėlynakiai ko gero turi vieną ir tą patį protėvį, kuris maždaug prieš 6-10 tūkstančių metų turėjo genetinę mutaciją.
  8. Teoriškai žmogaus kūnas pajėgus gyventi tik 120 metų, nes sulaukus šio amžiaus dėl genetinio kodo, organizmo ląstelės tiesiog nustoja daugintis. Ilgiausiai gyvenęs žmogus pasaulyje buvo prancūzas Jeanne Calment, kuris mirė būdamas 122 metų 164 dienų amžiaus.

Tad genetika nėra vien tėvystės nustatymas ar genetinių ligų nustatymas prieš gimstant kūdikiui, tai viena įdomiausių mokslo sričių.