Genetikos mokslas šiandien

Per visą pasaulio mokslo istoriją buvo daug mokslo šakų – vienos jų dar tebeegzistuoja ir yra milijardus mylių pažengusios šiandien, kitos, deja, jau išnykusios ar paneigtos kitų mokslo šakų. Mokslas – tai konkurencinga veikla, kurioje išlieka tik tos sritys, kurios pateikia stipriausius faktus ir įrodymus. Tarkime, alchemija niekada nesugebėjo iš skirtingų medžiagų sukurti aukso, tai teliko tik teorinis mokslas. O štai šiandien klesti tokios sritys kaip genetika, biochemija, internetinės technologijos – nes tai šiandienos žmogui aktualiausios sritys. Čia aptarsime, kuo ypatingas genetikos mokslas.

Visų pirma, genetika yra atsakinga už paveldimas ligas, kaip vėžys, širdies ligos ar net psichiniai sutrikimai. Genetiniai tyrimai daugelį šių ligų atvejų padarė lengvesniais diagnozei ir gydymui.

Genetika įdomi tuo, jog turi ne vieną porūšį, kuris vienas nuo kitos skiriasi itin smarkiai. Tai: medicininė genetika, tirianti paveldimas ligas, onkogenetika, tirianti onkologinių ligų priežastis, augalų genetiką ar evoliucinę genetiką ir t.t.

Šiandien genetika taip pažengusi , kad genetinių tyrimų pagalba galima neįtikėtinai lengvai ir paprastai tirti kūdikio giminystės ryšį su tėvais, ir tuo labiau dar negimusio vaiko būklę, ar negresia persileidimas, tam tikri defektai, ligos, at vaisius neturi įgimtų patologijų.

Akivaizdu, kad genetika gali tapti ir ateities svarbiausia mokslo sritimi, tačiau šiandien ji dar nėra įtraukiama į prioritetinių mokslo šakų gretas. Galbūt taip yra dėl to, kad dabartinės technologijos atsilieka nuo žmonių lūkesčių ir paprasčiausiai geriems ketinimams, tokiems kaip vėžio įveikimas, tiesiog nėra sukurtų efektyvių priemonių. Tačiau diena iš dienos mokslininkai atranda vis už ko užsigriebti. Juk ne veltui šiandien galime džiaugtis daug ilgesne gyvenimo trukme nei tų, kurie gyveno prieš kelis šimtus metų.