Kaip sukurti motyvuojančią darbo aplinką biuruose?

Net ir šiais laikais, kai darbas nuotoliu tampa vis populiaresnis, biurai išlieka kaip viena iš pagrindinių darbo vietų. Tačiau su naujomis galimybėmis kyla ir nemažai naujų iššūkių. Pavyzdžiui, kaip sukurti modernią ir motyvuojančią darbo aplinką biuruose, kurioje darbuotojas jaustųsi vertinamas.

Kas yra motyvuojanti darbo aplinka?

Motyvuojanti darbo aplinka gali būti apibrėžiama kaip darbo aplinka, kurioje laikomasi etikos, pagarbaus elgesio standartų ir nejaučiama įtampos. Kitaip tariant, tai aplinka, kurioje darbuotojai jaučiasi gerai ir nejaučia streso.

Sukurti motyvuojančią darbo aplinką yra labai svarbu, nes tai tiesiogiai siejasi su darbuotojų produktyvumu. Motyvuotas darbuotojas ne tik yra produktyvesnis, bet ir labiau linkęs imtis iniciatyvų, kūrybiškesnis ir lojalesnis įmonei. Be to, šiais laikais tokios aplinkos sukūrimas tapo ypač aktualu, nes nuotolinis darbas tapo gana paplitusi norma – tai reiškia, kad darbuotojas turi gauti papildomos naudos iš darbo biure. 

Patarimai motyvuojančiai darbo aplinkai biure sukurti

Motyvuojančios darbo aplinkos kūrimas – tai ne tik išoriniai, apčiuopiami veiksniai, bet ir vidiniai, emociniai aspektai. Žinoma, labai svarbu pasirūpinti, kad darbuotojams nieko netrūktų. Pavyzdžiui, patariama reguliariai pildyti biuro reikmenų atsargas, kurias galite įsigyti čia https://www.eripo.lt/biuro-reikmenys/. O štai patarimai, kaip sukurti pozityvią aplinką iš emocinės pusės:

  • Kurkite santykius. Darbo santykiai neturėtų būti pagrįsti baime ir nepasitikėjimu, o atvirkščiai – lygiaverčiu santykiu ir nebijojimu klysti. Vadovas, užuot kritikavęs darbuotojus už jų klaidas, turėtų paaiškinti jas, o už gerą darbą pagirti ir apdovanoti. Komandos formavimo renginiai taip pat gali padėti kurti santykius;
  • Suteikite augimo galimybes. Darbuotojai nori tobulėti savo karjeroje, todėl labai svarbu neriboti šių galimybių. Augimo galimybės gali reikšti naujų įgūdžių išmokimą ir naujų iššūkių priėmimą. Galite net pasiūlyti augimo galimybes pačioje įmonėje;
  • Suteikite darbuotojams laisvės. Mikrovadyba, kai stebimas kiekvienas darbuotojo veiksmas, naikina kūrybiškumą ir motyvaciją. Suteikite žmonėms laisvės priimti sprendimus ir įgyvendinti savo idėjas. Taip darbuotojas jausis įvertintas ir gerbiamas;
  • Atsižvelkite į darbuotojų lūkesčius. Atvira komunikacija yra gerų santykių pagrindas. Todėl suteikite galimybę ne tik darbuotojams įgyvendinti savo idėjas tam tikroje darbo srityje, bet ir išklausykite jų lūkesčius bei vizijas.