Ką reikia žinoti apie žmogaus bankrotą?

Nemokumas – tai yra žmogaus bankrotas, kai jis neįstengia vykdyti kreditoriaus įsipareigojimų bei sutarties sąlygų. Tuomet skolos dydis viršija 9000 eurų ir žmogus gali savarankiškai skelbti sau bankroto bylą. Tokiu atveju skolininkas tiesiog nusimeta skolos naštą ir gali ramiai gyventi, atvertęs naują finansinių galimybių lapą. Žmogaus bankrotas šiais laikais yra itin populiarus procesas Lietuvoje, kadangi žmonėms kreditai yra duodami laisva valia netikrinant jų finansinių galimybių, todėl fiziniai asmenys neretai papuola į spąstus, kuomet iš skolos liūno tampa per daug sunku išsikapstyti vienam. Tada vienintelė išeitis, kuri jiems lieka – teismas, kuris gali nutraukti skolą.

Fizinis asmuo gali savo iniciatyva kelti bankroto bylą teisme, kuomet jis jau yra raštiškai perspėjęs visus kreditorius apie situaciją. Dažna situacija su kuria susiduria skolininkai, tai kad po sutarties termino, vis tiek dar laukia ir nekelia bankroto, nors žino, kad juos gali išgelbėti tik loterija. Todėl geriau nelaukti, kol skola dar labiau išaugs, o iš karto kreiptis į teismą dėl bankroto. Taip pat skolos dydis turi būti virš 9000 eurų, tuomet byla yra iškeliama. Pačiam skolininkui priskiriamas bankroto administratorius, kuris tvarko visus su procesus susijusius su bankrotu. Jis vertina skolininko būklę, sprendžia ar žmogaus bankrotas yra galimas, ar ne. Tuomet, jei bankroto administratorius patvirtina, jog fizinis asmuo gali bankrutuoti, tada žmogus privalo teismui pateikti bankroto planą, kuris padės greičiau paspartinti asmens bankrotą.

Žmogaus bankrotas neįvyks jeigu:
—jeigu įsiskolinimai yra mažesni nei 8000 eurų;
—jei žmogus per pastaruosius tris metus atliko nesąžiningus veiksmus bandydamas nuslėpti savo —turtą ar jį perduoti, perrašyti kitam asmeniui;
—jei fizinis asmuo yra priklausomas nuo alkoholio, narkotikų, azartinių žadimų ar turi kitų žalingų įpročių;
—jeigu nuo praėjusio bankroto proceso nėra praėję 10 metų.