Kaip rašyti referatą? (1 dalis)

Studentams ir moksleiviams mokantis reikia dažnai rašyti įvairius rašto darbus. Vienas iš jų yra referatas, kuris kartais yra tiek pat svarbus, kiek ir kursinis darbas. Žinoma, lyginant su savo verte jis turi mažiau mokslinės svarbos, tačiau tiek pat reikalauja laiko. Kaip ir visada, daugelis studentų ar moksleivių nesupranta kokia yra šio darbo esmė bei kaip reikia rašyti referatą. Pačio referato rašymas turi praplėsti rašytojo žinias, papildyti jau turimas žinias. Tai nėra koks nors problemos atradimo ir sprendimo būdas remiantis tyrimais ar moksline literatūra. Tačiau, kaip rašyti referatą, nedaugelis žino. Todėl skubame jums pristatyti referato kūrimo struktūrą bei į ką reikia atkreipti dėmesį rašant šį mokslinį darbą.
Prisiminkite, jog referatas, kaip ir kiekvienas rašto darbas turi būti nuoseklus bei logiškas. Tad nenukrypkite nuo minties. Pasiruoškite struktūrą bei planą.

Pirma, kaip ir kiekvienas rašto darbas turi titulinį lapą, kuris yra kiekvienos mokymo įstaigos reikalavimas. Jame reikia išvardinti:
1. įstaigos pavadinimą, tikslią katedrą ir fakultetą;
2. įvardinti temą, jos pavadinimą, o apačioje nepamiršti parašyti, kokio tipo tai rašto darbas, šiuo atveju tai yra referatas;
3. žemiau parašyti darbo autorių bei rašto darbo vadovą;
4. galiausiai, lieka miestas, kuriame rašytas darbas ir metai.

Kaip ir titulinis lapas, taip ir turinys yra labai svarbus, bet kokiame rašto darbe. Jis dažniausiai yra pildomas norint žinoti tikslią darbo struktūrą. Referatui rašant, jis neturėtų būti labai platus. Užtenka pagrindinės temos, potemių, toliau eina literatūros sąrašas ir priedai. Taip pat reikia nepamiršti įvado ir išvadų.

Toliau skaitykite: Kaip rašyti referatą? (2 dalis)