Studijos užsienyje vis dar populiarios

Kiekvienų metų abiturientų laida masiškai svarsto, ar keliauti studijuoti į užsienį, ar likti Lietuvoje. Kiti išvis nežino, ką nori studijuoti, todėl pasidovanoja sau metų pertrauką ir išvyksta į užsienį uždarbiauti arba ieško darbo Lietuvoje.

Tačiau viena aišku – emigracijos mastai Lietuvoje nemažėja ir didelė dalis jaunuolių vyksta studijuoti į užsienį.

Nemokamos studijos užsienyje yra tik kai kuriose šalyje, pavyzdžiui, Danijoje, Škotijoje ir kt. šalyse. Tačiau ten brangus pragyvenimas, tad keliaujant studijuoti į užsienį, verta atkreipti dėmesį, ar ten pavyks išsiversti finansine prasme.

Svarstant apie studijų užsienyje už ir prieš, galvą spaudžia ne tik finansinės abituriento išgalės. Svarbiausia yra įstoti į norimas studijas, o kiekvieno užsienio universiteto nuostatai yra skirtingi. Todėl prieš renkantis studijas užsienyje būtina gerai išsiaiškinti, kokius papildomus tarptautinius egzaminus reikės išlaikyti (IELTS ir pan.)

Na, o turbūt svarbiausias argumentas stoti į užsienį – tai prasta studijų kokybė Lietuvoje. Abiturientams čia nėra sukurta pakankamai programų, kurių užsienyje tame pačiame universitete būtų galima rasti nors porą panašių. Taip pat retesnės ir mažiau studijuojančių surenkančios studijų programos Lietuvoje lemia žvėrišką konkursą tarp stojančiųjų, nenuostabu, kad didelė dalis norinčiųjų neįstoja ten , kur labai norėjo.

Tarkime, menai: choreografijos studijos užsienyje yra daug labiau prieinamos nei čia. Danijoje yra ne vienas aukštos kartelės menų universitetas, kur savo norimą studijų kryptį atras kiekvienas – nuo grafikos dizainą iki šiuolaikinį šokį norinčių studijuoti jaunuolių.

Taigi, šiuo metu studijos užsienyje vis dar susižeria didelę dalį jaunimo pritarimo. Be to,išvykus į kitas šalis gerėja anglų k. įgūdžiai, susirandama daug draugų iš naujos šalies, galiausiai atsiranda galimybė po studijų čia rasti gerai apmokamą darbą.