Kaip erotinės pažintys keičia mūsų požiūrį į santykius?

Visi iki skausmo gerai pažįstame seną – gerą santykių modelį, kuomet viskas vyksta labai lėtai. Daugybė pasimatymų priveda prie neišvengiamų bučinių. Daugybė bučinių veda prie aistringų glamonių, jos – prie kūniškų malonumų, pastarieji – prie altoriaus ir laimingo gyvenimo kartu. Tačiau pastaruoju metu vis populiarėja erotinės pažintys, kurios keičia tai, kaip įvairaus amžiaus vyrai ir moterys ima žiūrėti į santykius. Būtent tai ir apžvelgsime šiame straipsnyje.

Moterys drąsiau ryžtasi platoniškiems santykiams

Tyrimų metu nustatyta, kad moterys dažniau nei vyrai domisi platoniškais ir neįpareigojančiais santykiais, kuriuos daug kas vadina „draugai su privalumais“. Pasak statistikos, dažniausiai tokius santykius renkasi 23-40m. amžiaus moterys, kurios juos mėgsta dėl to, kad nereikia įsipareigoti, aukoti asmeninių tikslų, skubėti keisti savo gyvenimo dėl santykių. Prieš 10-20 metų tokios socialinės dinamikos buvo daug retesnės.

Tokį pokytį ir padidėjusį polinkį į šias pažintis tikrai didele dalimi sukūrė būtent pažinčių suaugusiems svetainės.

Vyrai dažniau dairosi į vyresnes partneres

Nustatyta, jog jaunus vyrus itin domina už juos vyresnės partnerės. Nors tokia tendencija buvo visuomet, tačiau po to, kai išpopuliarėjo vadinamosios sekso pažintys, vaikinai ir jaunesnio amžiaus vyrai ėmė dažniau bendrauti su už save vyresnėmis moterimis. Tokie santykiai tapo kiek populiaresni ir dažniau pastebimi. Anksčiau dėmesį galėdavome atkreipti tik į vieną-kitą garsenybių ar elito porą, kur vyras – gerokai jaunesnis už moterį, tačiau dabar populiari ir atvirkštinė santykių dinamika.

Susilaikymas iki vestuvių beveik išnyko

Labai ilgą laiką mūsų visuomenėje buvo populiaru teigti ir skatinti poras laukti iki vestuvių iki kol būtų tinkama ryžtis lytiniams santykiams. Prieš šimtą metų, apie 50% porų taip ir darydavo, prieš penkiasdešimt metų – tik vos daugiau nei penktadalis, o dabar – vos keli procentai, daugiausiai tik religingų bendruomenių atstovų. Nors musulmoniškose šalyse tokia praktika – įprasta, tačiau čia mes kalbame apie Europą, JAV ir Vakarų pasaulį.

Susilaikymo statistika taip pat nerodo, kad tai būtų dalykas, kurį daryti pasiryžę žmonės būtų maksimaliai patenkinti tokiu savo sprendimu.

  •       Net 45% abstinentų iki vestuvių bent truputėlį gailėjosi to, jog neturėjo lytinių santykių iki vestuvių
  •       Tuo tarpu tik apie 10-15% žmonių bent truputėlį gailėjosi to, kad nepalaukė iki vestuvių ir turėjo lytinių santykių iki jų

Ekspertai mano, kad žymiai didesnis intymių santykių pasiekiamumas internete ir gerėjantis lytinis švietimas veda prie to, jog žmonės supranta, kad laukti iki vestuvių – neapsimoka.

Žmonės daug geriau žino, kaip apsisaugoti

Vienas iš turbūt didžiausių pliusų, ką į pasaulį ir visuomenę atnešė atviresnis požiūris į erotines pažintis yra gerėjantis lytinis švietimas. Galvodami „susipažink“ su kitais(-omis), žmonės jau apmąsto ir savo elgesį susitikimų metu, beveik visu 100% propaguoja lytinius santykius tik su apsaugos priemonėmis, žmonės dažniau ryžtasi profilaktiniams tyrimams nuo lytiniu būdu plintančių ligų ir taip toliau.

Erotinės pažintys ir didėjantis susidomėjimas jomis taip pat leidžia greičiau plisti ir svarbiai informacijai apie saugų elgesį, atidumą ir sveikatą.