Karjeros planavimo žingsniai

Karjeros planavimo žingsniai

Karjeros pradžia kiekvienam sukelia daug problemų. Nuo ko pradėti, ką daryti ir kaip nuspręsti? Kad jūsų kelionė būtų lengvesnė, galite atlikti šiuos keturis veiksmus, kad apsispręstumėte lengviau. Visi svajoja apie sėkmingą karjerą. Vieni garsiai ir drąsiai, kiti atvirkščiai – tyliai. Tu juk taip pat galvoji, kaip šaunu būtų padaryti sėkmingą karjerą, tiesa? O ar uždavei sau klausimą, kokia turėtų būti ta sėkminga karjera? Vienam tai didelis atlygis, kitam – kasdienis malonumas eiti į darbą, dar kitam – žinojimas, jog jo atliekamas darbas yra naudingas žmonijai. Na, o kas Tau?

Nepaisant to, darbas yra svarbi kiekvieno žmogaus gyvenimo dalis

Nepaisant to, darbas yra svarbi kiekvieno žmogaus gyvenimo dalis (dažniausiai dirbate 8 valandas per dieną ir 5 dienas per savaitę), todėl susirasti darbą, kuris jus džiugina, nėra perpus svarbiau nei surasti žmogų, kuris jus myli. Mėgstamas darbas duoda ne tik materialinės naudos, bet ir leidžia labiau mėgautis gyvenimu. Bet galbūt savo aplinkoje esate susidūrę su tokiais žmonėmis.Jiems kiekvieną pirmadienį dirbti kaip sunkus darbas yra didžiulis skausmas, o išsigelbėjimas ateis tik artėjant penktadieniui. Ar tai ne idealus darbas jūsų vaizduotėje? Žymiausi pasaulio mokslininkai, menininkai ir čempionai tiki, kad jų darbas – ne prievolė, o įdomus ir vertingas iššūkis! Štai kodėl jie tampa geriausiais. Karjeros ekspertai teigia, kad jei nori, gali susirasti savo svajonių darbą. Tačiau jus, kaip ir kiekvieną iš mūsų, dažnai kamuoja klausimas: kaip radote tai – svajonių darbą?

Nuo ko pradėti, jei norite išsirinkti tinkamą karjerą?

Turite suprasti, kas esate dabar ir kokie jūsų pomėgiai. Artimųjų pažinimas ir įvairūs testai, kurių internetinėje erdvėje tikrai netrūksta, gali padėti nepaprastai, tačiau reikia mokėti rinktis ir nepasimesti jų gausoje. Taip pat naudinga apsilankyti pas profesionalų ekspertą, kuris pagal jūsų pomėgius ir galimybes gali pateikti pasiūlymus ir nuomones apie galimą šios srities ateitį. 2 žingsnis. Profesijos pasirinkimas. Etapas, kurio metu reikia viską tiksliai išsiaiškinti apie norimą profesiją, sužinoti visus teigiamus ir neigiamus dalykus, kurie gali turėti įtakos norint būti laimingu darbuotoju. Verta plačiau pasiskaityti apie įvairias profesijas internete, pasikalbėti su tos profesijos atstovu ar netgi praleisti dieną toje darbovietėje – pamatyti, kaip verda gyvenimas viduje. 3 žingsnis. Mokymosi kelio pasirinkimas. Išsirinkus profesiją belieka nuspręsti, kokią mokymosi įstaigą pasirinkti. Ar tai bus profesinė mokykla, ar kolegija, ar universitetas. Kiekvienai profesijai reikia kitokio išsilavinimo. Reikia išsiaiškinti, kurioje srityje ta aukštoji mokykla yra stipriausia, tam gali padėti aukštųjų mokyklų reitingai bei ten studijuojančių ir besimokančių asmenų nuomonės. O įstojus ir supratus, kad tai ne Jums, niekada nebijokite keisti mokymosi kelio. Geriau prarasti studijų metai nei nelaimingi Jūs! 4 žingsnis. Darbo paieška. Dirbant darbą svarbiausia realizuoti save ir savo pomėgius, teikti džiaugsmą ir pasitenkinimą sau ir kitiems. Na, ir žinoma, tai turi būti finansiškai naudinga, juk pinigai iš dangaus nekrenta. Ieškant darbo išlieka standartiniai būdai: laikraščiai, internetas, įdarbinimo agentūros, pažįstami. Vienas svarbiausių dalykų ieškant darbo yra gyvenimo aprašymas (CV), kuriame yra išdėstoma visa darbo ir kitokia patirtis. Bet kad ir kaip būtų, jau susiradus darbą, nereikia pamiršti, kad tobulėti visada yra kur ir kaip, o jei suprasite, kad norite kažko naujo, tai nedvejokite, mėginkite save realizuoti naujoje srityje ir galbūt atrasite dar daugiau paslėptų savo talentų.