Darbo rinka

Ko reikia darbo rinkai ir ką labiausiai geba lietuviai. Skaičiai, kurie ne visada sutampa

Be darbo – nepavyks išgyventi ir tai puikiai supranta visi. Tačiau net ir su supratimas negarantuoja, kad dirbsite tai, kas Jums labiausiai tinka ir kas patenkina ne tik Jūsų piniginės, tačiau ir asmeninius Jūsų poreikius. Pradėjus ieškoti darbo pamatysite, kad skelbimai internete yra labai įvairūs, jų pasiūla labai plati, tačiau rasti tos darbo vietos, kuri maksimaliai patenkintų Jūsų poreikius – nepavyksta.

Kodėl?
Paprasčiausiai viena iš pagrindinių priežasčių yra tai, kad tam tikros sferos darbuotojų poreikis neatitinka tos pasiūlos, kuri egzistuoja. Tai reiškia, kad Jūsų specialybė negarantuoja, kad nesunkiai rasite darbą, jeigu darbdavių poreikiai yra visiškai kitos krypties.

Nekvalifikuotų darbuotojų poreikis
Headex ekspertai pastebi, kad vis labiau auga nekvalifikuotų darbuotojų poreikis ir labai dažnai darbuotojai tai sužinoję kelia įmantrius reikalavimus, kuriuos atitikti paprasčiausiai labai sunku. „Siūlome įvertinti tai, kad net ir nekvalifikuoti darbai reikalauja tam tikrų įgūdžių“, – patirtimi dalinasi įdarbinimo agentūros ekspertai. „Problema, kad darbuotojai labai dažnai siekia ypač didelių algų, kurios neatitinka jų gebėjimų, tačiau tuo pačiu nesutinka dirbti papildomai arba ilgiau, nesutinka mokytis, nors tai garantuotų kylančias algas. Atrodo, kad norisi visko, tačiau nieko nedarant“.

Tokiu atveju kenčia visi, kadangi darbdaviai negauna jiems reikalingos darbo jėgos, o darbuotojai paprasčiausiai sėdi be darbo vietoj to, kad galėtų dirbti ir užsidirbti. Juolab, nekvalifikuotas darbas gali būti tik gyvenimo etapas tuomet, kol tuo pačiu bus ieškoma visiškai kitos darbo vietos.

Lietuviai ir emigracija
Įdarbinimo agentūra taip pat pastebi lygiai tokius pačius, kaip ir prieš gerus penkerius metus, išlikusius emigracijos mastus, tačiau pagrindinis skirtumas nuo to laiko yra tai, jog lietuviai kur kas atidžiau renkasi darbo vietas ir supranta, kad jie turi dirbti legaliai. „Jeigu anksčiau svarbiausia buvo užsidirbti tam kartui, tai šiuo metu daugiau žiūrima į legalias darbo vietas, kurios leistų naudotis ne tik sveikatos sistemomis, tačiau ir padėtų kaupti pensiją. Taip pat daugelis ieško tokių darbų, kurie atitinka jų kvalifikaciją, profesiją. Tuomet į pagalbą pasitelkiamos įdarbinimo agentūros“, – kalba Headex profesionalas.

Galimybės atviros, tik reikia jomis pasinaudoti
Juolab, reikia nepamiršti,  kad šiuo metu persikvalifikavimas taip pat yra gana paprastas ir atviras, kadangi net ir valstybinėse įstaigose nemokamai galima sėkmingai pakeisti savo profesiją ir dirbti tai, kad žmogui labiausiai tinka bei patinka. Visiškai natūralu, kad gyvenant keičiasi ne tik mūsų fizinė būklė, tačiau ir moraliniai poreikiai, tad puiku, jog prie jų prisitaikyti šiuo metu yra taip paprasta.

Darbo paieška bus kur kas paprastesnė, jeigu kreipsitės į įdarbinimo agentūras, kurios Jums padės tikslingai judėti savo svajonių profesijos link. Pirmiausia – geri tarpininkai, o paskui – Jūsų noras, darbas ir atsidavimas siekiant pačių geriausių rezultatų.

Visi, kurie dirba – tie ir užsidirba!