Alaus istorija Lietuvoje

Mėgstate gurkšnoti šaltą alų karštą vasaros dieną ar sėdint bare geriausių draugų kompanijoje? Tačiau ar susimąstote kada ir kaip alus pradėjo formuotis Lietuvos teritorijose? Apie tai ir plačiau rasite apačioje.

Apie aludarių amatą Lietuvoje galima rasti ne vieną istorinį šaltinį. Pirmą kartą tai paminėta net XI a., o XVI a. Lietuvoje išpopuliarėjo ir gavo pripažinimą ir iš užsienio. Istorijos šaltiniuose minima, kad Žemaitijoje alus buvo verdamas ritualiniais tikslais ir lietuviai turėjo alaus dievaitį Raugutį.

Senuosiuose LDK istorijos šaltiniuose galima ne vieną kartą rasti paminėtą aludarių amatą. Daugiausia tai paminėta išleistuose įstatymuose, kurie draudžia niokoti apynyną, o už tai skiria nemažą baudą. Todėl tai tik parodo, kaip visais laikais alus ir aludarystė buvo branginama.

Pirmasis salyklininkų cechas įkurtas 1552 m. patvirtinus LDK didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto. Tai tapo vienas seniausių Lietuvos teritorijų cechų. Už tai buvo senesni tik kalvių, auksakalių bei odininkų cechai. 

Aludariai visais laikais buvo gerbiami, todėl ir jų paslaugos plėtėsi ir už pilių ribų. Aludariai savo amatą pradėjo perkelti į pavienius valstiečių namus, o vėliau ir į už dvaro esančius miestelius. Be jų paslaugų neapsieidavo nei viena šeimos šventė, todėl alaus žinovai visais laikais buvo paklausūs. 

Bėgant metams kito aludarystės principai ir technologijos, todėl tai pareikalavo naujų ir pažangesnių žinių. Tačiau tai nesustabdė alaus populiarumo, o tik dar labiau patobulino gaminimo kokybę. Net Pirmojo Pasaulinio karo metu esant okupacijai, Lietuva išliko stipri alaus eksportuotoja ne tik į carinės Rusijos teritorijas, bet ir į kitas Europos šalis.

Atgavus nepriklausomybę Lietuvoje kaip mat buvo perstatytos alaus daryklos į kurias ėjo dirbti naujos kartos. Naujoji karta kupina naujovių bei protėvių išminties padėjo pasiekti tai kuo galime pasidžiaugti ir šiai dienai.

Taigi, aludarystė jau nuo seniausių laikų laikoma kaip viena pagrindinių amatų sričių Lietuvoje. Šio amato atstovai visais laikais buvo gerbiami, o jų paklausa nesumažėjo. Aludarystė sugebėjo išgyventi net ir sunkiausius Lietuvos laikotarpio etapus, o tai leidžia mums šiandien džiaugtis tuo ką turime. Norintiems paragauti tikro gyvo alaus siūlome užsukti į barą Vilniaus centre – Mr. Pub, kur gausite galimybę paragauti įvairiausių rūšių ir skonių alaus.