Kaip geriau pasiruošti lietuvių kalbos VBE? Praktiškas gidas

Daugiausiai dėmesio ir didžiausio laikančiųjų skaičiaus kasmet sulaukia būtent gimtosios, lietuvių kalbos VBE. Tačiau nereikėtų apsigauti, kad visiems bus labai lengva jį išlaikyti. Kasmet egzamino neišlaiko 8-20 % abiturientų, o kiekvienas papildomas balas, kurį pavyksta gauti, gali būti labai svarbus atėjus stojimų į aukštąsias mokyklas, metui. Dėl to pateiksime 4 patarimus, kaip kiekvienas būsimas ar esamas abiturientas gali geriau pasiruošti gimtosios kalbos egzaminui.

1.       Pažinkite kuo daugiau literatūros

Kadangi didžioji dalis egzamino – gebėjimas remtis programine literatūra savo mintims pagrįsti, nuo to neįmanoma pasislėpti. Kuo daugiau literatūros abiturientas pažįsta, tuo lengviau jam ar jai bus surinkti argumentus, susijusius su egzaminuotojų sugalvotomis temomis. Nors 100 % pažinti visą programoje esančią literatūrą – labai sunku ir nebūtinai įdomu, bent didesnioji dalis kūrinių tikrai verti dėmesio. Tai – laikui nepavaldi klasika, kuri padės bet kokiam jaunam žmogui plėsti akiratį, pažinti supantį pasaulį.

Nepamirškite ir to, kad dalyje rašinio galite remtis nebūtinai tik programine literatūra.

Be to, skaitant daugiau literatūros galima:

  • Praplėsti žodyną;
  • Geriau pažinti kalbą, jos taisykles ir ypatumus;
  • Išmokti aiškiau dėlioti mintis raštu.

2.       Rašinius rašykite reguliariai

Tik per praktiką, klaidų analizę ir nuolatinį tobulėjimą galima pasiekti gerą rezultatą. Jeigu kiekvieną mėnesį parašysite po 2-3 rašinius, galite tikėtis, kad mokslo metų gale jų kokybė bus gerokai aukštesnė nei pradžioje. Kartu su mokytojais analizuodami klaidas galite pažinti savo silpnybes, rasti tam tikrus šablonus ar idėjų generavimo metodus, su kuriais dirbti jums sekasi labiausiai. Reguliarus rašymas bus efektyviausias tobulėjimo ir žinių patikrinimas.

3.       Visada turėkite rašymo planą

Nors kai kurie žmonės mėgsta rašyti be plano, tačiau jį reikėtų turėti. Net ir maža rašytinė klaida gali gerokai sujaukti mintis ir užimti brangią vietą ant galutiniam rašiniui skirtų popieriaus lapų. Dėl to dauguma mokytojų ir korepetitorių pradžioje rekomenduoja rašyti juodraštį. Jame galima keisti, koreguoti, braukyti ir dėlioti mintis, žymėtis.

Prieš pradedant rašyti galima tiesiog punktais susidėlioti mintis. Pasižymėkite, apie ką rašysite ir tik tada rašykite.

4.       Drąsiai kreipkitės į korepetitorius

Tikslas – pasiruošti egzaminams gali būti nelengvas. Norint gauti aukščiausius balus visada reikia būti maksimaliai susipažinusiam su programa, privaloma literatūra, žinoti savo silpnybes ir stiprybes rašant rašinius bei ne tik. Dėl to gali būti itin naudinga kreiptis į korepetitorius. Profesionalų skiriamas individualus dėmesys padės ugdyti rašymo įgūdžius bei paruoš abiturientus egzaminams.