Kaip žaislų pagalba lavinti mažamečius vaikus? Pateikiame geriausią būdą

Kaip ir daugelis kitų šeimų, po didžiųjų metų švenčių mūsų šalies namai prisipildo naujų žaislų. Po kurio laiko  jau galima įvertinti, kurie iš jų yra veiksmingi, o kurie – ne, ką galima jums rekomenduoti ir kodėl gerai apsvarstyti tai, kai pirksite. Nors likus mėnesiui iki Kalėdų, mūsų namuose atsirado minkštas baseinas su minkštais spalvotais kamuoliukais, bet manau, kad tai nėra prasmingiausia dovana dešimties mėnesių kūdikiui.Tai labai įdomi ir tinkama trejų metų vaikui. Kamuoliukų baseinai, pripildyti įvairiaspalviais kamuoliukais, pastaraisiais metais tampa vis populiaresni. Ne viena mamytė socialiniuose tinkluose dalijasi vaikų žaidimų akimirkomis būtent kamuoliukų baseinėlyje. Visgi, vieni tėveliai tokį baseiną perka kaip vaiko kambario interjero detalę, kiti – siekdami vaikui suteikti papildomos veiklos bei pramogų. Visgi, ne visi tėveliai žino tikrąją kamuoliukų baseinų naudą besivystančio vaiko raidai.

Kodėl baseinas idealiai tinka pirmoms Kalėdoms ar Velykoms ir pirmajam, antrajam ar net trečiajam gimtadieniui? 

Ką pasirinkome ir kodėl? Kamuoliukų baseinas ugdo vaikų jutimo ir motorinius įgūdžius. Paliesdami mesti kamuolį, jie lavina savo jutimo ir smulkiąją motoriką. Smulkieji motoriniai įgūdžiai apibūdina judesius, susijusius su mažesnėmis motorinėmis funkcijomis, tokiomis kaip griebimas ir laikymas. Šios savybės apima riešus, rankas ir pirštus, o ne aukštus motorinius įgūdžius naudojant didesnes raumenų grupes (pvz., rankas ir kojas).Ryškiaspalviai kamuoliukai baseine sukuria vaivorykštės linksmybių jūrą ir pritraukia bet kokio amžiaus vaikus į terapinę aplinką. Kamuoliukai masažuoja visą kūną, teikia stiprų palaikymą, giluminio slėgio pojūtį, lavina vaiko koordinaciją, spalvų ir formų pažinimą, lytėjimo ir regos dirgiklius, skatina atsipalaiduoti. Vaizdiniai, klausos ir lytėjimo jutimo dirgikliai ugdo pasitikėjimą savimi ir stiprina motorinius jutimo įgūdžius.

Sėdėdamas kamuoliukų baseine vaikas gali pasiimti, patikrinti ir patraukti kamuolį, o tai padės tobulinti jo dar besivystančius smulkiosios motorikos įgūdžius. Net kamuolio gaudymas baseine gali veiksmingai patikrinti jūsų vaiko motorinius įgūdžius. Mėtydamas kamuolį į kitus, jis taip pat naudoja puikius motorinius įgūdžius, lavina akių ir rankų koordinaciją. Tai – tik maža dalis visos kamuoliukų baseinų vaikams teikiamos naudos. Šie baseinai sutinkami pediatrijos, fizioterapijos kabinetuose, siekiant stimuliuoti jutimo ir motorikos sutrikimus turinčius vaikus, kamuoliukų baseinai internetu.

Kaip pasirinkti tinkamą baseiną su kamuoliukais?

Renkantis kamuoliukų baseiną, taip pat reikėtų atsižvelgti į medžiagą, iš kurios jis pagamintas. Tačiau jį naudos vaikai, kurie yra jautresni aplinkos sąlygoms nei suaugusieji, todėl patvarios ir valomos medžiagos yra geras pasirinkimas. Taip pat apsvarstykite kamuoliukų baseino dydį, didesnis baseinas bus labiau tinkamas vaikams.

Kad ir koks saugus būtų kamuoliukų baseinas, nepalikite vaiko be priežiūros. Pradėję naudotis baseinu jo neužpildykite pilnai. Kiekvieno vaiko sugebėjimai yra skirtingi, todėl atsižvelkite į vaiko sugebėjimus ir amžių. Iš pradžių pakanka vos kelių kamuoliukų, kad kamuoliukai pasiektų vaiko juosmenį. Pamažu, vaikui pripratus, jis gali dėti vis daugiau kamuolių. Vaikui augant gali prireikti daugiau kamuolių, tačiau geriausia pradėti nuo mažiau kamuolių.