Lentynos knygoms

Namų biblioteka. Kaip ją įrengti?

Namų biblioteką įrengti paprasta, kai jai galima skirti pakankamai vietos. Jei namuose įrengiamas darbo kambarys, galima garantuoti, kad jame vietos atsiras ir bibliotekai, tačiau nedideliame bute reikia rasti kampą knygoms tvarkingai sudėti. Labai gerai, kai namų biblioteka suprojektuota šalia lango su gražiu vaizdu ir toje vietoje užtenka natūralaus apšvietimo. Namų bibliotekai neužtenka vien pastatyti lentynos ir stelažus, reikia ir poilsio zonos, patogaus krėslo, nedidelio staliuko. Puikus sprendimas mėgstantiems dažnai leisti laiką su knyga rankose- biblioteka balduose. Sofos nugarėlėje sumontuotoje lentynoje galima laikyti šiuo metu skaitomas knygas ar  mėgstamus žurnalus, jie nesimėtys bet kur, be to neužims daug vietos.

Ar verta kaupti knygas?

Su nereikalingomis knygomis reikia negailestingai atsisveikinti, o namuose verta laikyti enciklopedijas, žodynus ir  keletą širdžiai brangių knygų. Kai nebemadingas sekcijas pakeitė minimalistinio stiliaus spintelės ir stelažai, knygoms pritrūko vietos, nesaikingas knygų kaupimas sukelia didžiulių problemų, nuo jų nuolat tenka šluostyti dulkes, o jeigu dar tenka  kraustytis iš vieno buto į kitą.

Kokį knygų sandeliavimo būdą rinktis?

Priklausomai nuo turimų knygų kiekio ir bibliotekos dydžio galima rinktis tinkamiausią knygų sandeliavimo būdą, pavyzdžiui:

tradicinės spintos knygoms gali būti bet kokio dydžio ir pločio, atviromis arba už stiklo durelių paslėptomis, reguliuojamo aukščio lentynomis. Prie šiuolaikinio interjero labiau tinka lengvesnės konstrukcijos spintos. Natūralus medis naudojamas kur kas rečiau, jį pakeitė stiklo, aliuminio, plastmasės konstrukcijos. Natūralaus medžio, gamtos spalvas išstūmė šviesios, ryškios spalvos. Knygų stelažai paprasčiausias būdas knygoms laikyti- atviros lentynos ar stelažai. Tokios konstrukcijos itin tinka montuoti nišose, o sukonstruotos prieškambaryje- jos puikiai paįvairins ilgas nuobodžias koridoriaus sienas.