guliverio keliones guliveris iliustracija

Knygos, kurios niekada nepaliks knygynų

Yra tokių knygų, kurios į knygynų lentynas patenka su tokia jėga ir pagreičiu, kad iškart užkariauja skaitytojų širdis – dėl knygos kokybės, rašymo stiliaus ar įdomių istorijų. Dažnai, tokios knygos būna populiarios ištisus metus, bet anksčiau ar vėliau jų populiarumus nublanksta. Toliau peržvelgsime kurių knygų populiarumas, mūsų nuomone, niekada neišblės, ir jos bus graibstomos mūsų, mūsų vaikų ir mūsų anūkų.

Guliverio kelionės – laiko patikrinta klasika

Pradedant rašyti mums iškart į galvą šovusi knyga buvo “Guliverio kelionės”. Pagal šią knygą yra pastatyti filmai, spektakliai, teatro vaidinimai. Nors ši knyga šiais laikais yra skirta 9-12 metų vaikams, vos kai ji buvo išleista, ji buvo skirta labiau suaugusiai auditorijai, kuri supranta satyrą, mat originaliame leidime jos buvo apsčiai. Anglų dramaturgas savo 100 geriausių knygų sąraše įvertino “Guliverio keliones” kaip satyros šedevrą. Taigi, akivaizdu, kad su metais leidyklos adaptavo šią knygą vaikams ir tai itin logiška – knygoje juk gausu spalvingų veikėjų, kurie patiria beprotiškus nuotykius ir išgyvenimus tad toks siužetas sužadina kiekvieno vaiko vaizduotę. Įdomus faktas, kad ši knyga pirmą kartą buvo išleista dar 1726-ais metais. Sunku suvokti protu kokį ilgą laikotarpį ši knyga neiškrenta iš populiariosios literatūros tarpo – autorius J. Swift parašė šimtmečius gyvuojantį šedevrą tad rekemenduojame jį perskaityti ir jums, nepriklausomai nuo jūsų amžiaus.

Don Kichotas – ispanų novelė patikrinta laiko

Jeigu reikėtų pasirinkti vieną knygą, kuri geriausiai atlaikė laiko metamus iššūkius – besikeičiantį skaitytojų skonį, žanrų kaitą – “Don Kichotas” būtų ta knyga. Šis M. de Servanteso kūrinys buvo pirmą kartą išleistas dar 1605 metais Ispanijoje, o jau 1612 metais ir išverstas į anglų kalbą. Tai yra virš 400 metų išlikimas populiariojoje literatūroje ir kol kas nekyla abejonių, kad ši grožinės literatūros klasika gali gyvuoti dar tiek pat ir daug. Galime padaryti tokią išvadą todėl, nes pati knyga yra humoristinis ir ironiškas kūrinys apie romantizuojamus riterius, o tai įvairiai interpretuojant yra aktualu bet kuriame amžiuje.