Kas yra FIBA?

Dažnai matome bei girdime santrumpą FIBA. Tačiau, kas tai yra ir, ką svarbu apie tai žinoti?

Kas yra FIBA?

FIBA yra tarptautinė krepšinio federacija (pranc. tai reiškia Fédération Internationale de Basketball Association). Svarbu akcentuoti, kad ši krepšinio organizacija iš viso jungia net 213 nacionalinių federacijų.

Kalbant apie FIBA, negalima neaptarti ir to, kokias funkcijas ji atlieka. Taigi, ji tvirtina tarptautines krepšinio taisykles, krepšinio aikštelių reglamentus. Tačiau ir tai – dar ne viskas: taip pat FIBA reguliuoja sportininkų tarptautinius tarpkomandinius perėjimus ir skiria teisėjus tarptautinėms varžyboms. Visos šiai organizacijai priklausančios narės yra suskirstytos į 5 zonas: Okeanijos, Europos, Azijos, Amerikos bei Afrikos.

FIBA istorija

FIBA istorija prasidėjo dar 1930 metais, kuomet TOK krepšinį pripažino olimpine šaka. Federacija buvo įkurta Ženevoje. Įkūrėjomis tapo net 8 šalys: Argentina, Čekoslovakija, Graikija, Italija, Latvija, Portugalija, Rumunija, Šveicarija. Na, o Džeimsas Neismitas buvo išrinktas garbės prezidentu.

Taip pat svarbu žinoti, kad būtent ši federacija nuo 1950 metų organizuoja pasaulio vyrų čempionatus, o nuo 1953 metų organizuoja ir pasaulio moterų čempionatus. Oficialios FIBA kalbos yra šios: anglų, prancūzų, vokiečių, rusų, ispanų. Na, ir, žinoma, svarbu akcentuoti, kad FIBA turi savo moto, kuris skamba taip: Mes esame krepšinis (angl. We Are Basketball).

Tačiau ir tai – dar ne viskas: svarbu žinoti, kad NBA bei FIBA krepšinio varžybų taisyklės skiriasi. Štai, pavyzdžiui, pagal FIBA, yra žaidžiami 4 kėliniai po 10 minučių, o pagal NBA – 4 kėliniai po 12 minučių.

Domitės sportu ir norite apie jį sužinoti dar daugiau? Būtinai užsukite į https://sveikatingumui.lt/, čia rasite dar daugiau naudingos informacijos, patarimų ir įžvalgų.