Kokią įtaką karšto oro balionų skrydžiams daro orai?

Ar kada nors bandėte skristi oro balionu? Skrydis oro balionu priklauso nuo oro sąlygų. Prieš planuodamas skrydį oro balionu, pilotas visada pirmiausia turi patikrinti orus. Siekiant apsaugoti keleivių ir įgulos saugumą, reikia atsižvelgti į tokius oro veiksnius kaip vėjo greitis ir kryptis, matomumas, lietus ir audros ir kt.

Kartais, net jei oras atrodo geras, skrydis gali būti atšauktas, nes po 30 minučių ar valandos prognozuojamas prastesnis oras. Baliono pilotas turi įsitikinti, kad viso skrydžio, kuris gali trukti nuo vienos iki dviejų valandų, metu bus geras oras.

Veiksniai, turintys įtakos skrydžiui oro balionu

Vėjas

Vėjas yra vienas didžiausių veiksnių, darančių įtaką skrydžiui oro balionu, nes jis turės įtakos oro baliono stabilumui ir krypčiai, kuria jis skris. Karšto oro balionai geriausiai skrenda esant stabiliam ir silpnam 6-9 kilometrų per valandą vėjui. Balionui skrendant pavėjui, pilotas turi pradėti ieškoti tinkamos nusileidimo vietos. Skrydžio metu svarbu stebėti vėjo greitį ir kryptį. Jei vėjas stiprus, balionas gali skristi virš nepageidaujamų vietų, pavyzdžiui, miesto teritorijos, paplūdimio, parko ir t. t., todėl bus sunkiau rasti saugią nusileidimo vietą. Priešingai, jei vėjas silpnas, balionas toli nenukeliaus.

Matomumas

Skrendant karšto oro balionu taip pat labai svarbus matomumas. Jei tvyrantis rūkas apriboja piloto matomumą, tai gali būti pavojinga. Pilotai turi matyti nuo vieno iki 4 kilometrų.

Lietus ir audros

Oro balionas, priešingai nei lėktuvas, negali nuskristi tolyn nuo lietaus ar audros. Lietingu, audringu oru oro balionu neskraidoma, nes tai kelia rimtų saugumo problemų. Karšto oro balionas turi palaikyti tam tikrą karšto oro temperatūrą, kad išsilaikytų ore. Lietus atvėsina viduje esantį karštą orą, todėl balioną tampa sunkiau valdyti.

Sprendimas, ar skristi oro balionui, ar ne, labai priklauso nuo oro sąlygų, todėl itin svarbu, kad oro baliono pilotas tinkamai įvertintų oro sąlygas prieš skrydį ir esant prastam orui perkeltų skrydį kitam kartui.