Kaip paskatinti vaikų kūrybišką mąstymą?

Klaidinga manyti, jog geriausias būdas paskatinti vaikų kūrybiškumą yra tiesiog jiems nesimaišyti kelyje ir netrukdyti. Nors tai, jog vaikai iš prigimties yra smalsūs ir žingeidūs, tikrai yra tiesa, visgi jiems labai svarbus paskatinimas bei užvedimas ant kelio, kas leistų ugdyti jų kūrybinius gebėjimus ir išnaudoti visą kūrybinį potencialą. Žinoma, tėveliai skatinti taip pat turėtų teisingai, per daug nekišant savo nuomonės bei duodant pakankamai laisvės. Taigi, kad vaikų kūrybišką mąstymą skatinti būtų lengviau, šiame straipsnyje pateiksime keletą patarimų, kaip tai daryti teisingai bei kaip gauti pačius geriausius rezultatus. 

Parodykite pavyzdžius, kurie skatintų idėjas

Iš tiesų tuščias piešimo lapas gali ne padėti generuoti idėjas, o priešingai – erzinti ar net bauginti. Todėl nebijokite vaikui parodyti pavyzdžių – kitų žmonių sukurtų piešinių, skulptūrėlių, pastatų ar bet ko, kuo jūsų vaikas mėgsta užsiimti ar ką jam patinka stebėti. Žinoma, yra rizika, jog jūsų vaikas pamatytus darbus tiesiog ims kopijuoti, ypač pradžioje – tai normalu. Tačiau jei pastebėsite, jog kopijavimas užsitęsė, paskatinkite vaiką kažkuo pakeisti matytą pavyzdį, pridėti kažką, kas atspindėtų patį vaiką. Tokiu būdu iš matyto paveikslo bus sukuriamas savas darbas, geriau atspindintis vaiko mąstymą. 

Suteikite visas reikalingas priemones kūrybai

Žaislai, įrankiai ir medžiagos daro didelę įtaką vaikų kūrybingumui. Norėdami kuo labiau įtraukti vaikus į kūrybinę veiklą, įsitikinkite, jog jie turi visas reikiamas medžiagas bei priemones, skirtas piešti, konstruoti ar užsiimti rankdarbiais. Vienos iš tokių priemonių gali būti konstruktoriai vaikams, kurie leis ugdyti smulkiąją motoriką, vaizduotę bei konstravimo įgūdžius. Šie žaislai taip pat skatina vaikus nepasiduoti ir siekti savo tikslo, net jei ir iškyla tam tikra problema proceso metu, ją išspręsti. Galima rasti konstruktorių, skirtų įvairaus amžiaus vaikams, tad nuo pat mažens juos galima pratinti prie kūrybiško mąstymo. 

Palaikykite visokią kūrybą

Skirtingi vaikai domisi skirtingomis veiklomis. Kai kuriems iš jų patinka statyti namus iš kaladėlių, kitiems – gaminti papuošalus, namų dekoracijas ar desertus. Kad ir kas tai bebūtų – nenumokite į tai ranka bei palaikykite vaiką, skatinkite jį toliau tuo užsiimti. Geriausia, jog jie turėtų laisvę išbandyti daug skirtingų veiklų, kas leis jiems suprasti, kurios iš jų jiems patinka labiausiai, bei pasisemti naujų žinių. Tam itin pasitarnauti gali geriausi lavinamieji žaislai, kurie leis nevaržomai kurti bei konstruoti. 

Akcentuokite procesą, o ne patį produktą

Ne paslaptis, pati geriausia mokymosi patirtis yra tuomet, kai žmonės aktyviai dalyvauja procese, todėl tikrai neteisinga manyti, jog svarbiausia tik galutinis rezultatas. Dėl to, kai vaikai dirba yra užsiėmę tam tikra kūrybine veikla, pabrėžkite ne galutinį produktą, o patį procesą. Paklauskite vaikų, ką ir kaip jie užsibrėžę padaryti bei kas yra jų įkvėpimo šaltinis. Skatinkite vaikus nebijoti eksperimentuoti, kadangi su laiku tai atveda prie puikaus rezultato bei yra ugdomas kūrybiškas mąstymas, yra išbandomi netradiciniai sprendimai. Skirkite laiko vaikams, kad jie galėtų pasidalinti su jumis savo mintimis bei idėjomis, ką planuoja daryti bei kodėl. 

Bendradarbiaukite su vaiku, o ne vadovaukite

Tėvai kartais per daug įsitraukia į vaikų kūrybinius projektus, nurodo vaikams, ką ir kaip daryti, o kartais net tai padaro už juos. Taip elgtis nereikėtų, jei norite skatinti vaikų kūrybinį mąstymą. Vietoje to, geriau bendradarbiaukite su vaiku kaip su sau lygiu, nepatikėsite, tačiau iš to gimsta daugybę gražių kūrinių. Tokiu būdu mokysis ne tik vaikas iš jūsų, bet ir jūs iš vaiko, tad neabejotinai praturtinsite vienas kito vidų. Negana to, bendradarbiaudami, sustiprinsite tarpusavio santykius. 

Taigi, tikimės, jog šis straipsnis buvo naudingas bei jog atsakėme į klausimą, kaip ugdyti bei skatinti vaiko kūrybinį mąstymą. Turėkite omenyje, jog kiekvienas vaikas yra skirtingas, tad kokia metodika tinka vienam, nebūtinai tiks ir kitam. Kad galėtumėte išsiaiškinti, kas yra veiksmingiausia jūsų vaikui, nebijokite eksperimentuoti!