trintuvai

Nepamainomas virtuvės išradimas: kada ir kam buvo sukurti trintuvai?

Daugybę funkcijų savo komplektacijoje turintis blenderis gali smulkinti, trinti, išmaišyti ar plakti tam tikrus maisto produktus. Visi trintuvai savo paskirtimi yra labai panašūs, o dažnu atveju, net identiški su galingais virtuviniais kombainais. Esminis šių dviejų prietaisų skirtumas yra jų dydis. Kur kas kompaktiškesni trintuvai, gali tilpti į nedideles dėžutes, o spintelėje užima visai nedaug vietos. O kas ir kada apskritai sumąstė sukurti tokį prietaisą? Rašinyje pateiksime šiek tiek informacijos apie trintuvus, paprastai vadinamais blenderiais, ir trumpą jų istoriją.

Pirmieji trintuvai pasirodė maždaug prieš 100 metų. Žinoma, kaip ir kiekvienas daiktas, pradžioje jie pasižymėjo ypač nedidele komplektacija bei menku funkcijų pasirinkimu. Su trintuvų pirmtaku buvo galima tik paruošti kokteilį. Tokių maisto produktų kaip vaisiai, uogos sutrynimas iki skystesnės masės buvo pagrindinė ir kol kas vienintelė pirmųjų blenderių funkcija. Deja, pačioje pradžioje trintuvas nebuvo pajėgus ypač preciziškai sutrinti maistą, jame dar rasdavosi smulkių, nesutrintų maisto gabalėlių. Bėgant laikui, maždaug po 15 metų, šis įrenginys buvo imtas tobulinti. Kur kas modernesnis ir sklandžiau veikiantis blenderis buvo pristatytas Čikagoje vykusioje restoranų įrangos parodoje.

Didelio susidomėjimo blenderių gamintojai, o ir pats įrenginys sulaukė iš tam tikrų maisto bei gėrimų atstovų grupės. Įdomus faktas: trintuvai tapo tikru atradimu ir labiausiai suintrigavo ne ką kitą, bet vyndarius. Jie pirmuosius blenderius naudodavo šampanizuotų vynų gamybos procese. Tokių gėrimų gamyklų savininkai trintuvais trindavo bei maišydavo vynuoges, kitas uogas, taip išgaunant iš metų derliaus sultis, o vėliau į ypatingo skonio šampaną. Nuo tikslesnio blenderio atsiradimo pradžios jie pradėti naudoti ir paačiuose restoranuose.

70 – aisiais praeito amžiaus metais, amerikietis Karlas Sonthaimeris tapo virtuvinio kombaino išradėju. Sukonstravęs pirmąjį kombainą jis greitai sukūrė tikrą sensaciją maisto ruošime. Tokių virtuvinių kombainų sukūrimas kuriam laikui užmarštis nustūmė trintuvus.

Atgal į madą, trintuvai grįžo kartu su ekologiškumo bei sveikos gyvensenos tendencijų pasirodymu. Įvairių, greitai paruošiamų tyrelių, košių, sriubų ir kitokio trinto maisto ruošimui ypač tinkantis blenderis greitai tapo ko ne visose virtuvėse esančiu įrenginiu. Šiandien trintuvų yra pačių įvairiausių, o dažnas jau nebeįsivaizduoja kasdienės savo dienos be blenderio.