Svarstyklių klasifikavimas

Kiekvienas savo namuose turime buitines svarstykles, kurios mums metant svorį ar norint jo priaugti yra išsigelbėjimas, kadangi galime kasdien matuoti savo pokyčius. Žinoma, svarstykles naudojame visur, ne tik kūno svorio matavimui. Visi žinome virtuvines svarstykles, kurios padeda ruošiant maistą pagal specialų receptą, taip pat dažnai turguje ar maisto prekių parduotuvėje matome prekybines svarstykles, kurios mums taip pat padeda įvertinti svorį bei kainą. Taip, kad svarstyklės iš ties nėra vien kūno svorio matavimo prietaisas, bet ir naudojamas prekyboje, buityje bei pramonėje. Tikriausiai, net ne visi žino, kad yra tokios svarstyklių klasės, kurios išskirsto svarstykles į tam tikras kategorijas. Trumpai apie jas:

—Pirma yra analitinės svarstyklės, kurios lengvus objektus gali pasverti itin tiksliai. Dažniausiai tai būna laboratorinės svarstyklės, kurioms reikia preciziško tikslumo. Jos gali sverti 0,1 mg. Tikslumu.
—Kitos svarstyklės yra skirtos augintiniams bei gyvuliams sverti. Naminiams augintiniams, šunims, katėms, smulkiems ūkio gyvūnams užtenka ir paprastų, didesnių svarstyklių. Tačiau galvijams sverti yra sukurtos specialios svarstyklės, kurios gali pasverti tonomis.
—Kontrolinės svarstyklės turi savo numatytą ribą, kurios metu pripildant reikiamą kiekį jos skleidžia garsinį signalą, perspėdamos, kad yra pasiekta kontrolinė riba.
Įvairius pinigus, metalinius bei popierinius sveria svarstyklėmis, kurios gali paskaičiuoti vienetus. Tai patogus būdas skaičiuoti pinigus, kuomet yra atliekamos kasos, piniginės operacijos.
Taip pat nestandartiniu svorius gali pakelti ir pamatuoti kraninės svarstyklės, kurios naudojamos pramonėje.
—Galiausiai, svarstyklių klasės turi juvelyrines svarstyklės bei precizines, kurios naudojamos srityse, kur reikalinga tiksliai pasverti tam tikrus elementus bei medžiagas. Juvelyrinės naudojamos gaminant papuošalus, o precizinės įvairius vaistus.

Žinoma, tai dar ne visos svarstyklių klasės. Jų yra daug daugiau, tačiau tai yra pagrindinės, dažniausiai pramonėje, buityje, gamyboje sutinkamos svarstyklės, kurios padeda paskaičiuoti tikslų svorį, bei įvertinti gaminių vertę.