studijos

Kur ir ką reikia studijuoti norint dirbti stiklo dirbtuvėse?

Stiklas dažnai laikomas paslaptinga ir gal kiek magiška medžiaga. Taip manevringai raitydamasis kol yra karštas  – sustingęs jis atrodo labai unikaliai, bet kokiomis sąlygomis išlaiko savo formą, tačiau mažiausias kritimas ant žemės gali unikalų meno dirbinį paversti stiklo gabaliukais. Galbūt dėl savo unikalumo jis taip traukia žmones. Ne tik tuos, kurie nori įsigyti nuostabiausius meno dirbinius, tačiau ir tuos, kurie svajoja dirbti su stiklu, tapti meistrais.

Stiklo dirbtuvės Lietuvoje yra ne vienos, tačiau į jas dažniausiai priimami tik tie, kurie turi reikalingą išsilavinimą. O įgyti jį Lietuvoje galima ne vienyje vietoje. Žinoma, kaip teigia daugelis darbdavių, svarbiausia yra praktika ir žmogaus noras mokytis.

Stiklo, keramikos, odos, tekstilės menas siūlomas Kauno kolegijos studijų programoje, tad baigę menus gausite labai platų išsilavinimą. Mokslai trunka trejus metus ir per juos kiekvienas studentas išsamiai supažindindamas su visomis anksčiau paminėtoms medžiagomis. Matyti, kad stiklas yra tik viena iš galimybių, tad čia jau reikia vertinti – kokiu meistru kiekvienas nori tapti. Žinoma, kolegija suteikia bazines žinias, kurios yra tik tramplynas į tolimesnę kelionę, kurios metu bus susipažindama su stiklo galimybėmis. Tačiau kaip pradžia – tai labai gera pradžia, tad siūlome ją išbandyti.

Kita galimybė, kai kurių įvertinama kaip šiek tiek profesionalesnė, yra Vilniaus dailės akademijoje siūloma Stiklo meno bei dizaino programa, kuri moko būtent su šia medžiaga susijusių subtilybių. Nors daug dėmesio yra skiriama teorijai, tačiau svarbiausia yra praktika, kadangi be jos niekaip išmokta teorija nebus paverčiama fiziškai apčiuopiamu meno dirbiniu. Internete naudinga skaityti kitų žmonių paliktus komentarus, kurie padės įvertinus suteikiama paskaitų kokybę apsispręsti, ar ji Jums apskritai yra reikalinga.

Stiklo dirbtuvės – meniškų sielų ir techniško darbo apipinta vieta, kuri dažnai domina menininkus, tačiau norint būti geru specialistus pirmiausia reikia turėti teorinį pagrindą, o tik paskui imtis realių veiksmų.