Angliavandeniai: smegenis maitinantis statybinis blokas ar riebalus auginanti blogybė?

Angliavandeniai: vartoti ar nevartoti, o jei vartoti – kiek? Yra tiek daug klausimų, susijusių su angliavandenių sąvoka. Turint tiek daug populiarių dietų, kuriose pagrindinis dėmesys skiriamas angliavandenių pašalinimui iš mitybos, nesunku juos vertinti kaip nepageidaujamą, jei ne pavojingą, elementą jūsų maisto racione.

Čia pateiksime keletą dalykų, kuriuos turėtumėte žinoti apie angliavandenius:

#1

Smegenys yra vienintelis nuo angliavandenių priklausomas organas organizme. Tam, kad smegenys tinkamai funkcionuotų, jos naudoja tik gliukozę – pagrindinį paprastą cukraus angliavandenį. Ir kadangi jūsų smegenų ląstelėms reikia dvigubai daugiau energijos nei kitoms jūsų kūno ląstelėms, duokite joms šiek tiek gliukozės!

#2

Kai kuriuose gyvūninės kilmės produktuose yra angliavandenių. Manėte, kad negalite vartoti angliavandenių iš gyvūninės kilmės šaltinių? Siurprizas! Piene ir kituose pieno produktuose esanti laktozė yra disacharidas, o tai reiškia, kad tai cukrus, vadinasi – angliavandeniai.

#3

Angliavandeniai yra vienintelis šaltinis, kuris metabolizuojamas pakankamai greitai, kad palaikytų jūsų fizinę būklę sunkių sportinių pratimų metu. Aktyviam žmogui mažai angliavandenių turinti dieta tikrai nebūtų protingas pasirinkimas. Esant ribotam angliavandenių kiekiui organizme, atliekant sunkius pratimus, sumažės energijos kiekis ir padidėja raumenų nuovargis.

#4

Iš esmės, skaidulos iš tikrųjų yra angliavandeniai. Nors organizmas negali virškinti ląstelienos, techniškai tai yra sudėtingi angliavandeniai, nes paprastai juos sudaro ilgos cukrų grandinės. Skirtingai nuo kitų angliavandenių, ląsteliena nesuteikia energijos kūnui. 

#5

Dramatiškas svorio kritimas, mažai angliavandenių turinčios dietos pradžioje, dažniausiai yra iš organizmo pašalinto vandens kiekio svoris. Jūsų kūnas kaupia angliavandenius raumenyse ir kepenyse. Kai jūsų mityba neužtikrina pakankamai angliavandenių, jūsų kūnas turi panaudoti savo atsargas, o tai reiškia, kad jis išskiria glikogeną, kuris yra susietas su daugybe vandens. Kai jūsų kūnas degina glikogeną, taip pat išsiskiria vanduo, o tai reiškia, kad pirminė mažai angliavandenių turinčios dietos „sėkmė“ gali būti ne tokia, kaip atrodo.

#6

Angliavandeniai yra svarbiausias energijos šaltinis organizmui. Jūsų kūnas nori ir jam reikia vartoti angliavandenius. Jūsų organizmas kaupia juos kaip atsargas, kad galėtų angliavandenius naudoti, jei nustosite juos vartoti. Jie yra labai svarbūs gerai jūsų sveikatai ir juose nėra daugiau kalorijų nei bet kuriame kitame makroelemente. Trumpai tariant, sveiki angliavandenių šaltiniai yra jūsų draugas, o ne priešas.