Mokslas ir žemės ūkio sektorius: kodėl melioracijos projektai yra būtini?

Drenažas yra labai dažnai sutinkamas daugelyje gyvenimo sričių: pradedant žemės ūkiu, baigiant statybų aikštelėmis. Įmirkęs dirvožemis gali turėti neigiamos įtakos darbui lauke, ypač žemės ūkyje. Mokslas sparčiai juda į priekį net ir tokiuose sektoriuose kaip žemės ūkis, kuriame svarbu užtikrinti efektyvų darbą, gerą dirbamą žemės plotą ir gerus darbo rezultatus, t. y., derlių.

Kas yra drenažas?  

Drenažas, visų pirma, yra melioracijos dalis – pagalbinė priemonė, gerinant žemės ploto būklę daugeliu prasmių. Drenažas, kitaip tariant, yra tam tikroje vietoje esančio nepageidaujamo vandens pašalinimas arba nuleidimas. Vienas iš dirvožemio drenavimo tikslų – kontroliuoti esamo gruntinio vandens kilimą. Žemės ūkyje taikant dirvos nusausinimo būdus, galima paruošti naujus plotus įvairių kultūrų sodinimui. Kai kalbame apie drenažą, apskritai, apie melioracijos procesus žemės ūkio paskirties žemėje, mes taip pat kalbame apie teritorijos paruošimą ilgalaikiam naudojimui.  

Ar svarbus dirvožemio melioracijos procesas? 

Drenažo procesai, natūralūs ar ne, yra ūkininkų kasdienybės dalis, rūpinantis gera dirvožemio būkle. Taip yra todėl, kad užtvindytos ar užliejamos žemės yra labai nestabilios, todėl apsunkinama sėja, o derliaus nuėmimas, deja, išvis tampa neįmanomu. Be to, vietovėse, kuriose žemė nėra nusausinta, nuošliaužų tikimybė yra didesnė (tai labiausiai aktualu, pvz., statybvietėje). Todėl galima teigti, kad prasiskverbęs vanduo išbalansuoja žemę ir, kad nepakenktų žemės naudojimui, būtina pasirūpinti drenažo sistemomis. 

Melioracijos tikslai

Drenažas ypač naudojamas žemės ūkyje, bet taip pat apsaugo gyvenamuosius, pramoninius, poilsio, sporto ir transporto objektus bei pastatus. Jis vienu metu kuria ir formuoja gyvenamąją erdvę. Drenažas kaip sausinimo dalis ne tik padidina derlių, bet ir pašalina naudojimo sunkumus, padeda tausoti dirvožemį ir įgalina mechanizuotą žemės ūkį, kuris šiandien yra būtinas. Žemė yra neatsinaujinantis išteklius. Kita vertus, pasaulio gyventojų skaičius ir toliau sparčiai auga, taigi ir maisto, gaminamo šioje žemėje, paklausa. Todėl lauko melioracijos projektai turėtų pasiekti kiek įmanoma daugiau ūkininkų, turinčių problemų su pernelyg didele drėgme jų dirbamuose plotuose.

Kokie yra dirvožemio drenavimo pranašumai žemės ūkyje?  

Vienas iš pagrindinių žemės ūkio paskirties dirvožemių sausinimo privalumų yra naujos žemės sukūrimas įvairių kultūrų sodinimui. Šis procesas gali paversti užtvindytas teritorijas žemės ūkiui reikalingomis dirbamomis žemėmis. Kitas vandens pašalinimo pranašumas yra galimybė kontroliuoti dirvožemio druskingumą. Trečia drenažo nauda yra susijusi su paties žemės ūkio našumo didinimu ir darbo rezultatų gerinimu. Galiausiai, kaip jau minėta, šis procesas leidžia ūkininkams geriau aeruoti. 

Kokie yra dirvožemio drenavimo pranašumai kituose sektoriuose?

Melioracijos projektai taip pat labai svarbūs statyboms tiek pačiame ūkyje, tiek miestuose. Jei teritorija, kurioje atliekami darbai, yra užlieta ar joje mirksta vanduo, drenažas padės atlikti darbus techniškai ir saugiai.

Su drenažu galima įgalinti saugesnę statybą tiek kaime, tiek mieste. Tinkamai neapdorojus dirvožemio yra didelė tikimybė, kad vieta ilgainiui bet kada gali nukentėti nuo nestabilumo.  Galimos pasekmės gali net labai pakenkti. Todėl svarbu pagalvoti apie tinkamą dirvožemio drenažą, nesvarbu, ar tai būtų žemės ūkio, ar miestui skirti tikslai. Svarbu pasirinkti geriausią drenažo metodą pagal reljefo tipą ir tikslus.

Dėka vietoje nestovinčio mokslo, melioracijos procesai šiais laikais yra ypač palengvinti, lyginant, pvz., su sovietmečiu Lietuvoje. Įvairių technologijų pagalba šiandien ūkininkai gali tiksliai atlikti žemės ūkio darbus. Tokios priemonės, kaip, pvz., grūdų drėgmės matuoklis, leidžia nustatyti drėgmės lygį ir spręsti, kokių priemonių imtis toliau. Apie tai daugiau skaitykite čia: http://www.iagro.lt/produktai/produktai/prietaisai-ir-sensoriai/dregnomaciai/.