Kuo naudingas medžio aliejus?

Mediena yra universali apdailos darbams tinkama medžiaga, kuri jau šimtmečius naudojama įvairioms reikmėms – nuo baldų ir grindų iki ištisų statinių ar lauko konstrukcijų. Būtent apie pastarąsias ir pakalbėkime.

Turbūt žinote, kad norint išsaugoti natūralų medienos grožį ir ilgaamžiškumą, ją reikia tinkamai prižiūrėti ir apdirbti? Padengimas specialiu medžio aliejumi (kartais dar vadinamu alyva) padeda ne tik pagerinti lauke stovinčių medžio elementų išvaizdą, bet ir sustiprina apsaugą nuo aplinkos poveikio. Šiame tekste aptarsime aliejaus naudą medienai.

Natūralaus medienos grožio apsauga bei sustiprinimas

Vienas iš pagrindinių privalumų, kuriuos suteikia medžio aliejus – pagalba išsaugant ir išryškinant natūralų medžiagos grožį. Medienos alyva prasiskverbia į paviršių, maitina ir praturtina medienos pluoštus iš vidaus. Šis gilus įsiskverbimas padeda išryškinti natūralius medienos tekstūros raštus, pabrėžia unikalią tekstūrą ir charakterį.

Šalia to, kad pagerina medienos išvaizdą, apdorojimas alyva/aliejumi taip pat suteikia subtilaus blizgesio. Na, o blizgus paviršius atrodo labiau rafinuotai, elegantiškai.

Skirtingai nuo lako, kuris medžio paviršių padengia stora blizgančia plėvele, aliejumi apdorotos medienos apdaila yra natūralesnė, todėl išryškėja prigimtinis medienos grožis.

Apsauga ir nuo drėgmės, ir nuo kitų aplinkos negandų

Dar vienas svarbus aliejaus privalumas – tai suteikiama apsauga nuo drėgmės ir aplinkos poveikio. Mediena yra porėta medžiaga, todėl į ją gali prasiskverbti vanduo, dėl kurio kyla deformacijos, atsiranda puvimas ir irimas. Apdorojant medieną alyva, medienos paviršiuje susidaro apsauginis barjeras, kuris užsandarina poras ir neleidžia vandeniui įsigerti. Tiesa, aliejaus sluoksnį reikia kas tam tikrą laiką atnaujinti.

Be to, apdorojimas medžio aliejumi apsaugo ir nuo kitų aplinkos veiksnių, pavyzdžiui, ultravioletinių spindulių, dėl kurių mediena gali išblukti ir pakeisti spalvą. Reguliariai tepdami aliejumi galite padėti išlaikyti natūralios spalvos grožį ir išvengti žalingo saulės spindulių poveikio.