Spuogų tipai

Spuogų tipai – ką vertėtų žinoti?

Ne paslaptis, jog spuogų gali būti pačių įvairiausių. Tikriausiai daugeliui teko susidurti su keletu pavyzdžių iš asmeninės patirties – veide netrūksta baltų ar juodų inkštirų, o svarbių įvykių progomis  iškyla  ir skausmingi „slaptieji” spuogai, kuriuos sudėtingi ne tik išgydyti, bet ir paslėpti.

Nors spuogų tipai yra aprašyti bei ištirti, vis dar sunku nustatyti tikslią jų atsiradimo priežastį. Būtent todėl komplikuotas yra ir įvairių spuogų tipų gydymas. Skirtingi spuogai į gydomąsias priemones atsako ne vienodai, taip pat tinkamas gydymas dažnai turėtų būti individualizuotas, pritaikytas prie kiekvieno asmens poreikių, įpročių bei hormonų. Tik tuomet spuogų naikinimas būtų išties veiksmingas.

Spuogų tipai dažnai yra išskiriami pagal sunkumą, pradedant nuo inkštirų (baltųjų/juodųjų) ir baigiant mazgeliais bei cistomis. Pastarieji gali sukelti itin daug nepatogumų. Cistos yra ne tik skausmingos, bet ir išties pavojingos. Tai – gilūs infekcijos židiniai, linkę parausti, patinti bei sukietėti. Tokių spuogų spaudymas – tiesiausias kelias į infekcijos plitimą. Todėl šio spuogų tipo gydymą itin rekomenduojama patikėti profesionalams. Cistinės aknės gydymas dažnai yra itin radikalus: rekomenduojami hormoniniai vaistai, kontraceptinės tabletės, lydimos tinkamos dietos ir lėtesnio gyvenimo tempo. Šie patarimai atsižvelgia į garsiai nuskambėjusius siūlomus spuogų atsiradimo mechanizmus, sukeltus streso bei riebios, angliavandeniais gausios mitybos. Visgi šie spėjimai nėra moksliškai patvirtinti, taigi aklai tikėti jais negalima. Tačiau subalansuota mityba ir gyvenimas be streso neturi šalutinio poveikio. Todėl tai turėtų būti pirmo pasirinkimo priemonė.

Dažnai užmirštami retesni spuogų tipai, sukelti erkučių, parazitinių vabzdžių įkandimų, kitų infekcijų. Todėl svarbu tinkamai įvertinti spuogus, jų atsiradimo priežastis bei tipą – tai gali kardinaliai pakeisti gydymo kryptį. Žinoma, geriausia tai patikėti gydytojui dermatologui, tačiau naudinga tai žinoti ir pacientui, kuris tokiu būdu galės lengviau suprasti gydytojų rekomendacijas bei jas vykdyti.